Secretele vinului roman antic au fost dezvăluite: cum era făcută băutura în acea vreme

de: Ozana Mazilu
08 07. 2022

Strugurii de proveniență locală și smoala importată ar fi putut fi normele pentru vinificatorii de-a lungul coastei Italiei în perioada romană, potrivit borcanelor recuperate din oceanul de lângă portul San Felice Circeo.

Trei borcane de vin diferite, sau amfore, au fost recuperate și analizate, oferind cercetătorilor o perspectivă utilă asupra practicilor de producere a vinului în această regiune specială în secolele 1-2 î.Hr., parte a perioadei greco-italice târzii.

Ceea ce face cercetarea deosebit de remarcabilă este faptul că aceasta combină unele dintre cele mai recente tehnici de analiză chimică cu alte abordări utilizate în arheobotanică, pentru a descoperi mai multe despre aceste borcane decât ar fi posibil altfel.

„Trei amfore marine, extrase în 2018 din ancorajul antic din San Felice Circeo (Italia), au oferit o oportunitate rară de a dezvolta cercetări interdisciplinare prin analize arheobotanice și chimice”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Una dintre tehnicile de laborator folosite aici a fost o combinație de cromatografie gazoasă și spectrometrie de masă, diferite moduri de separare și identificare a markerilor chimici dintr-un material – în acest caz, instruiți pe reziduurile organice lăsate în borcane.

Cercetătorii au căutat și polenul prins în acel reziduu. Acest tip de analiză a mai fost făcută înainte, dar nu adesea pe borcane de vin ca acestea și rareori cu scopul de a încerca să înțelegem contextul istoric mai larg pentru un artefact.

Vinul, în perioada romană

Un studiu atent al polenului de viță de vie a dezvăluit că borcanele erau folosite pentru a face atât vin roșu, cât și alb și că au fost folosite plante locale.

Între timp, urmele de pin sugerează că a fost folosit pentru a impermeabiliza borcanele și poate și pentru a aroma vinul. Gudronul care includea pinul ar fi provenit din afara regiunii, spun cercetatorii, poate din Calabria sau Sicilia.

„Prezența atât a polenului, cât și a cărbunelui a permis o mai bună înțelegere a originii smoalei”, scriu cercetătorii.

Descoperirile din jurul portului San Felice Circeo, la aproximativ 90 de kilometri (56 de mile) sud-est de Roma, includ o varietate de alte ceramice și artefacte. Arheologii cred că zona ar fi putut fi aproape de un canal roman.

Deși cercetătorii nu pot fi siguri de toate concluziile la care au ajuns în studiul lor, au reușit să meargă mai departe datorită gamei de metode interdisciplinare utilizate, pentru a dezvălui componența chimică a ceea ce a rămas în aceste borcane.

Aceasta înseamnă combinarea experienței chimice și botanice cu alte înregistrări istorice și arheologice și studii anterioare asupra borcanelor de vin precum acestea – depășind analiza chimică pentru a săpa în istoria înconjurătoare a artefactelor.

„Folosind abordări diferite pentru a dezlega conținutul și natura stratului de acoperire al amforelor romane, am împins concluzia mai mult în înțelegerea practicilor antice decât ar fi fost cu o singură abordare”, spun cercetătorii.