Secretele militare chineze, “scăpate” pe internet: cum s-a întâmplat și ce au dezvăluit

de: Ozana Mazilu
11 06. 2022

Un jucător chinez de jocuri video a postat pe internet ceea ce par a fi informații militare clasificate. Mai exact, acesta le-a postat pe forumul unui joc video cu tancuri numit „War Thunder”.

Motivația lui? Nu spionaj internațional, ci pentru a-i determina pe dezvoltatori să schimbe statisticile tancurilor jocului, relatează publicația Kotaku.

În mod uluitor, este cel puțin a treia oară când se întâmplă așa ceva. Anul trecut, un alt jucător a postat manualul unui tanc militar britanic pe un forum „War Thunder”, forțând Ministerul Apărării din Marea Britanie să intervină. La doar câteva luni mai târziu, un alt jucător a postat schemele unui tanc francez.

„Deși înțelegem că jucătorii noștri doresc ca jocul să fie cât mai realist posibil, le cerem cu amabilitate să nu facă nimic ilegal și să nu pună în pericol siguranța lor, precum și siguranța membrilor echipei comunității noastre. Dezvoltatorii War Thunder fac tot posibilul să cerceteze informații despre vehicule folosind instrumente disponibile legal, iar scandalurile de acest fel nu sunt în mod clar utile pentru eforturile noastre”, au declarat moderatorii forumului pentru Kotaku.

Informații clasificate din China, pe internet

Cea mai recentă postare a jucătorului chinez a inclus o fotografie cu schema de armament a unui tanc chinezesc. Nu trebuie să mai menționez că postarea de secrete militare pe un forum de jocuri video este o idee proastă – nu numai că riști să fii interzis din joc, dar armata ar putea dori să vorbească cu tine.

În timp ce postarea de pe forum a fost eliminată de atunci, imaginea e acum virală pe rețelele sociale.

„Managerii comunității au interzis imediat utilizatorul și i-au șters postarea, deoarece aceste informații sunt clasificate în China”, au declarat moderatorii forumului pentru Kotaku.

„Publicarea informațiilor clasificate despre orice vehicul al oricărei națiuni pe forumurile War Thunder este în mod clar interzisă, iar dezvoltatorii de jocuri nu le folosesc niciodată în munca lor”.