Se vede la pompă: prețul petrolului poate atinge cote record

de: Andrei Tilimpea
18 02. 2022

Anul trecut, JP Morgan Global Equity Research a concluzionat că ne așteaptă vremuri grele în privința prețului petrolului.

„Prețul petrolului este așteptat să depășească 125 de dolari pe baril anul viitor și 150 de dolari în 2023 din cauza deficitelor de capacitate în producția OPEC+”, a declarat JP Morgan Global Equity Research anul trecut.

Deficiențele în producția OPEC+ și preocupările privind capacitatea neutilizată sunt probabil să țină piața petrolului strâns, iar prețurile ar putea atinge 125 de dolari pe baril încă din al doilea trimestru al acestui an, a declarat JP Morgan Global Equity Research.

„Depășirea ofertei urmează să crească până în 2022, deoarece este puțin probabil ca OPEC+ să se abată de la creșterile vizate de cote – conducând la o primă de risc mai mare de peste 30 de dolari pe baril la prețul petrolului”, a spus banca într-o notă din 11 februarie.

Țițeiul Brent s-a tranzacționat în jurul valorii de 94,55 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate  se tranzacționa la 93,19 dolari pe baril, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

Situația poate ajunge dramatică

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol  și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, și-au ridicat recent ținta lunară de producție cu 400.000 de barili pe zi, dar nu au reușit în mod repetat să atingă aceste creșteri.

Unele țări participante se luptă să crească producția după ani de subinvestiții.

Agenția Internațională pentru Energie, în ultimul său raport lunar, a declarat că decalajul dintre ținta OPEC+ și producția reală în ianuarie s-a mărit la 900.000 bpd.

„Această performanță slabă vine într-un moment critic – și, în opinia noastră, combinația dintre subinvestiții în țările OPEC+ și creșterea cererii de petrol post-pandemie se va potrivi cu un punct potențial de criză energetică”, a spus JP Morgan.

„În plus, observăm că un răspuns redus al ofertei din partea producătorilor din afara OPEC la prețuri mai mari (condus de o concentrare mai mare pe tranziție/randamentul numerarului) ar putea adăuga o primă suplimentară de 10 USD/bbl”, au adăugat analiștii.