Se scumpește cu aproape 50%, peste noapte: doar în București să nu trăiești
Românii care depinde de energie termică furnizată de termocentrale încep să aibă o viață din ce în ce mai dificilă, iar cei mai afectați de un val aparent necontrolat de scumpiri sunt bucureștenii. Situația în capitală este una dramatică.
După ce au îndurat o scumpire a gigacaloriei de 2,4 ori, costul energiei termice în București crește cu 46%. În teorie, această scumpire va fi acoperită de primărie, printr-un mecanism de compensare a costurilor. În practică, sumele sunt fabuloase și este greu de prezis cât își va mai permite Primăria astfel de cheltuieli, mai ales dacă valul de scumpiri nu pare să se pondereze.
Scumpirile sunt dureroase, mai ales în Capitală
Autoritatea de Reglementare din domeniul Energiei sau ANRE a avizat o creștere bruscă a prețului la energie termică de nu mai puțin de 46%. Valoarea va fi aplicată de către Electrocentrale București sau Elcen. Mai precis, este vorba de costul energiei termice livrate de Elcen către Termoenergetica, cost care a crescut de la 329 de lei până la 481 de lei/MWh. Noul preț este fixat doar pe perioada 1 aprilie – 30 iunie. După aceea, s-ar putea să vorbim de o altă scumpire.
Este important de reținut că noua valoare nu ar trebui să afecteze prețul plătit de populația racordată la sistemul centralizat din București. Acesta fusese oricum majorat în urmă cu câteva zile de 2,4 ori, până la 330 de lei/GCal. Dincolo de cifra oricum îngrijorătoare, chiar înainte de noua scumpire de aproape 50%, valoarea achitată de locuitorii Capitalei nu are nicio tangență cu costul total al gigacaloriei care, în cea mai mare parte, este achitat de Primărie. Ca referință, înainte de scumpire, costul total era de 829 de lei.
Una peste alta, deși rolul Elcen este foarte important în încălzirea Bucureștiului, compania se află încă în insolvență, deși ar fi trebuit să iasă și are probleme financiare din ce în ce mai mari, mai ales după ce a pierdut accesul la bonusul de cogenerare, conform datelor obținute de Economica.net.
„Nici eu şi nici colegii mei nu ne-am aşteptat ca cele mai mari piedici în finalizarea procedurii de ieşire din insolvenţă să vină din partea dlui. primar Nicuşor Dan şi nici ca acesta să manifeste o asemenea lipsă de preocupare pentru soarta sistemului de încălzire şi alimentare cu apă caldă a Capitalei. Muncim de ani de zile ca să punem pe picioare Elcen şi am reuşit acest lucru, în ciuda tuturor piedicilor pe care le-am întâmpinat de la autorităţi de la început.
Cu toţii așteptăm decizia judecătorului de confirmare a ieşirii din insolvenţă, după ce am achitat absolut toate creanţele şi n-am avut obiecţii de la niciun creditor. Şi ne-am trezit cu această contestaţie venită pe ultima sută de metri prin care Primăria efectiv distruge tot ce-am construit împreună cu echipa de la Elcen”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen