Acord între PNL și USR PLUS. Bucureștenii ar urma să plătească dublu preţul gigacaloriei

Acord între PNL și USR PLUS. Bucureștenii ar urma să plătească dublu preţul gigacaloriei

Consilierii generali PNL şi USR PLUS au reușit să ajungă la un acord cu privire la preţul gigacaloriei în Capitală, astfel că bucureştenii urmează să plătească 330 de lei, faţă de 164 de lei cât suportă în prezent, au susţinut surse politice pentru News.ro. În cursul zilei de miercuri este programat votul final în Consiliul General al Capitalei, unde PNL- USR PLUS şi PMP dețin majoritatea.

Bucureștenii urmează să plătească preț dublu pentru gigacalorie

”Nicuşor Dan a propus iniţial ca preţul pentru populaţie să crească de la 164 de lei la 280 de lei, dar au fost mai multe dispute politice între PNL şi USR PLUS şi nu s-a ajuns la un consens. Consiliul General trebuie să stabilească preţul gigacaloriei, iar consilierii generali PNL, USR PLUS şi PMP s-au înţeles aseară ca preţul pentru bucureşteni să fie de 330 de lei, iar primăria va suporta, prin subvenţie, aproape dublu pentru a acoperi costul total al gigacaloriei. Oricum, rămâne cel mai mic preţ din ţară pentru gigacalorie”, au susţinut surse din Primăria Capitalei pentru News.ro.

Așadar, Consiliul General urmează să stabilească în şedinţa de miercuri cât vor plăti bucureştenii pentru gigacalorie, ținând cont că se va scumpi, a declarat primarul general, Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută luni, relatează Hotnews.

„Cel mai probabil va fi undeva la 300 lei”

„Poimâine se va scumpi gigacaloria în Capitală, dar vă las cifra să fie comunicată în şedinţa de Consiliu General care va avea loc miercuri”, a spus primarul general, Nicuşor Dan.

„Sunt discuții să se majoreze până la 280-330 lei. Cel mai probabil va fi undeva la 300 lei”, au declarat surse pentru HotNews.ro.

Consiliul General nu a aprobat majorarea prețului la gigacalorie chiar dacă mai sunt doar câteva zile și se încheie sezonul de încălzire. În plus, prețul de producere a gigacaloriei a fost crescut la finalul lunii octombrie, iar cel de transport și distribuție la data de 18 ianuarie, majorarea fiind de 86% față de sezonul trecut de încălzire. În acest sens, prețul gigacaloriei a ajuns la 860 lei, însă bucureștenii au plătit 143 lei. Din păcate, cetățenii nu pot plăti retroactiv, iar diferența o să fie plătită de Primărie, prin subvenție.

Astfel că necesarul de subvenție pentru a acoperi diferența dintre prețul real și cel plătit de populație este de aproximativ 2,1 miliarde de lei, iar subvenția aprobată prin bugetul pe 2022 este 1 miliard. Primarul Nicușor încă speră să primească de la Guvern un ajutor de aproape 1 miliard pentru a acoperi diferența.

Primarul Capitalei a propus în urmă cu două luni ca populația să plătească 280 de lei, însă această propunere nu a fost agreată la nivelul Consiliului General.