Se scumpesc banii în România: decizia BNR care afectează toți românii

de: Mădălina Bahrim
10 02. 2022

Miercuri, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022. De asemenea, s-a hotărât și păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, informează banca centrală. Efectele deciziei vor fi unele în lanț și vor afecta toți românii care vor să se împrumute la bănci.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 9 februarie 2022, a hotărât următoarele:

-majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
-majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,5% pe an, de la 3% pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,5%, de la 1% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
-păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară;
-menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, a anunţat BNR.

Care vor fi efectele, de fapt

Decizia BNR de a majora dobânda cheie este principalul instrument pe care Băncile Centrale îl adoptă, în lupta cu inflația. Îți amintesc faptul că România se află sub un puternic val inflaționist, prezent, de altfel, în toată Europa. Rata anuală a inflaţiei a crescut la 8,19% în decembrie 2021, de la 7,80% în noiembrie.

Printre argumentele deciziei, BNR amintește și evoluţiile şi analizele recente indică o încetinire a creşterii economice şi în trimestrul IV 2021, inclusiv în contextul valului 4 al pandemiei, al crizei energetice şi al blocajelor în lanţurile de producţie şi aprovizionare, implicând scăderea dinamicii anuale a PIB la o valoare semnificativ mai joasă decât cea anticipată în luna noiembrie 2021.

Majorarea dobânzii-cheie va avea efecte în lanț. Analiștii economici anticipează majorări ale ratelor dobânzilor pentru creditele contractate de români de la băncile comerciale.

Prin urmare, sunt așteptate scumpiri ale ratelor creditelor accesate cu dobânzi variabile. Din acest considerent, experții financiari își sfătuiesc clienții să se îndrepte spre credite cu dobândă fixă, pe o perioadă cât mai extinsă de timp. Astfel, vor reuși să se pună la adăpost de oscilațiile costurilor cu dobânzile percepute de bănci.