Se schimbă pensiile a milioane de români: din păcate, veștile nu te vor bucura, ce se întâmplă cu banii tăi

de: Mădălina Bahrim
30 08. 2022

Apar noi schimbări legislative privind sistemul de pensii. Mai exact, este vorba despre sistemul pensiilor administrate privat, la care contribuie aproximativ opt milioane de români, cu gândul la un trai tihnit la bătrânețe.

Se pare că Executivul de la București are în plan adoptarea unei ordonanțe cu privire la Pilonul 2 de pensii private, ce va aduce modificări importante în sistem, dar aceste schimbări nu sunt de natură să bucure contribuabilii.

Iată modificările ce nu-ți vor pica tocmai bine

Concret, „autoritățile intenționează să taie unul dintre comisioanele percepute de administratori, să înăsprească condițiile de autorizare și funcționare a administratorilor și sancțiunile în domeniu.

O modificare despre care s-a vorbit mai puțin este eliminarea termenului de prescripție în cazul participanților care mor înainte de a ajunge să încaseze pensie privată. Puțină lume știe că, în acest moment, dacă moștenitorii nu revendică dreptul la plata activului personal al celui decedat într-o perioadă de până la 3 ani, respectivul activ va intra în proprietatea fondului și se va împărți între ceilalți participanți la sistem”.

„Dacă timp de trei ani după decesul participantului moștenitorii săi nu revendică activul, atunci aceștia pierd dreptul la respectiva moștenire (…) Existența unui termen de prescripție limitează, până la urmă, acest drept la proprietate, care presupune și dreptul la moștenire”, mai apreciază sursa citată.

Noile modificări aduse legii pensiilor ar avea ca scop alinierea normelor din sistem la actualele condiții economice și geopolitice, condiții ce sunt, după cum știm, nu tocmai favorabile. Economia națională se confruntă, printre altele, cu o inflație de două cifre procentuale (evaluată de BNR în jurul valorii plafonate de 15%), dar și cu o criză energetică de proporții.

De altfel, se pare că aleșii noștri ar intenționa să modifice sistemul și din cauza riscurilor ce au fost reliefate de actuala situație geopolitică, mai precis de războiul din Ucraina, la care Pilonul 2 a reacționat și am văzut cu toții că s-au pierdut randamente importante în ultima perioadă.