Se schimbă legea pentru furnizorii de energie electrică și gaze naturale: mai puțin stres pentru români, nu te mai sperii

de: Alexandru Puiu
25 11. 2022

Autoritățile române încearcă să limpezească un pic piața de energie din România și, pe lângă plafonarea prețurilor pentru toți românii, s-au gândit să reglementeze și mecanismele de marketing la care apelează giganții din domeniu.

În contextul în care plafoanele impuse de lege pentru tarifele la energie sunt valabile în fiecare colț al României, un proiect de ordonanță de urgență desființează posibilitatea unui marketing agresiv printr-o practică numită generic anti-reclamă. Practic, a devenit ilegal, din poziția de furnizor, să spui că ai un tarif mai mic decât al concurenței, când toată piața practică aceleași valori.

Cum sunt ajutați românii de OUG 119/2022 în relația cu furnizorii de energie

″Pe perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, prețul din ofertele-tip pentru clienții prevăzuți la alin. (1) și/sau (2) (beneficiarii de plafoane – n.r.), elaborate și publicate de către furnizorii de energie electrică/gaze naturale, nu poate depăși valoarea prețului final facturat prevăzut la alin. (1) și/sau (2) (prețurile plafonate la energie și gaze – n.r.)″, stipulează una dintre modificările introduse în ordonanță la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, conform profit.ro.

Ca referință, la momentul de față, legea energiei prevede că furnizorii au obligație să transmită către ANRE oferte-tip pentru clienții casnici și microîntreprinderi. În acest context, când cel mai mare plafon de preț la electricitate e prevăzut de legislație la 1,3 lei/kWh, este cel puțin ciudat să vezi în comparatorul de prețuri al Autorității oferte-tip concurențiale cu preț final de până la 16,45 lei/kWh, media fiind undeva la 10 lei. La gaze naturale, sunt afișate tarife de peste 5 lei, când plafonul impus de statul român este de 0,31 lei/kWh la utilizatori casnici și 0,37 kWh la noncasnici.

″Furnizorii de energie electrică/gaze naturale au obligația să defalce prețul pentru clientul final din ofertele-tip de furnizare a  energiei electrice/gazelor naturale, elaborate și publicate de către aceștia, pe următoarele componente: a) prețul energiei electrice/gazelor naturale, care include componenta de achiziție a energiei electrice/gazelor naturale (inclusiv tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice/gazelor în rețea/sistem, costul de înmagazinare, după caz, și componenta de furnizare); b) componenta de rețea/sistem stabilită pe baza tarifelor reglementate pentru serviciile de rețea/sistem (distribuție, transport); c) taxe, impozite, contribuții stabilite conform dispozițiilor legale în vigoare″, se mai arată în aceeași modificare legislativă aprobată în comisiile Camerei Deputaților.

Ca referință, după ultimele modificări legislative, toți români vor plăti tarifele plafonate, indiferent de consum. Nici măcar decontările din partea statului român nu sunt ancorate în acele oferte-tip care apar pe site-ul ANRE.