24 nov. 2022 | 12:39

Curentul electric a revenit în Republica Moldova. Anunț de ultimă oră

ULTIMA ORĂ
Curentul electric a revenit în Republica Moldova. Anunț de ultimă oră

Atacurile aeriene ale rușilor asupra sistemului energetic ucrainean afectează și Republica Moldova, care se confruntă cu întreruperi masive de energie electrică. Guvernul de la Chișinău a făcut un anunț în acest sens. Potrivit viceprim-ministrului Andrei Spînu, sunt pene de curent majore în toată țara.

Sunt întreruperi masive de energie electrică

Update 24 noiembrie, ora 12.30. În Republica Moldova a fost reluată alimentarea cu energie electrică, după ce ţara a suferit o pană masivă de curent din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Anunțul a fost făcut de distribuitorul local Premier Energy, care a adăugat că mai trebuie reconectaţi la reţea circa 10.000 de consumatori.

Potrivit companiei de electricitate, la ora locală 08:00 (06:00 GMT), peste 860.000 de moldoveni din centrul şi sudul țării aveau lumină în locuinţe. Însă, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor meteo din timpul nopţii manifestate prin ploi torenţiale şi vânt, s-au produs mai multe avarii în reţelele de medie tensiune, circa 10.000 de consumatori neavând curent electric.

„Înţelegem disconfortul din cauza lipsei de tensiune pe care consumatorii sunt nevoiţi să îl suporte. Reiterăm că această situaţie extrem de complicată a fost cauzată de bombardamentele din ţara vecină, al cărui sistem electric este interconectat cu cel al ţării noastre”, precizează Premier Enegy.

Update 23 noiembrie, ora 23:00 – Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), joi, 24 noiembrie. Consiliul se va întruni pentru a discuta provocările privind asigurarea cu resurse energetice a țării.

Totodată, va fi convocată și ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) pentru evaluarea procesului obținut prin Planul de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării statutului de țară candidată la UE.

Miercuri seară, ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări că în orele următoare toți consumatorii vor fi reconectați la energie electrică.

„Prieteni, la ora aceasta, toți consumatorii din rețeaua de distribuție RED Nord și peste 90% din consumatorii din rețeaua Premier Energy Distribution sunt conectați la energia electrică. În orele următoare vor fi conectați toți consumatorii. Echipele distribuitorilor sunt în teren”, a scris ministrul.

Nu este curent electric în capitala Chișinău, unde troleibuzele s-au oprit în mijlocul marilor bulevarde. Ministerul de Interne a spus că toate subdiviziunile au trecut la regim special de lucru și vor asigura ordinea publică, fluidizarea traficului în zonele cele mai aglomerate și patrulare continuă.

„Suntem pregătiți de intervenții rapide în caz de incendii și situații excepționale. Dar vă îndemn să fiți vigilenți, să evitați deplasările nejustificate, să aveți grijă de copii și de bunurile dumneavoastră, să vă asigurați că purtați elemente reflectorizante pe timp de noapte și, cel mai important, să vă păstrați calmul”, arată MAI de la Chișinău.

Blackout în Republica Moldova

„Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 Noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a transmis vicepremierul moldovean Andrei Spînu pe rețelele sociale.

Noi bombardamente în Ucraina

Săptămâna trecută (n.r. – marți, 15 noiembrie), una dintre liniile de alimentare cu electricitate s-a deconectat automat, în urma bombardamentelor soldaților ruși în mai multe zone din Ucraina.

Astăzi, armata rusă a atacat capitala Ucrainei, Kiev, şi oraşul Lviv (situat în vestul ţării), în contextul intensificării loviturilor asupra infrastructurii. Cel puţin patru explozii puternice s-au auzit în zone din Kiev, potrivit unor surse citate de cotidianul Le Monde. Primarul Vitali Klitciko a relatat că bombardamentele au lovit „un obiectiv de infrastructură” şi le-a cerut cetăţenilor să rămână în case ori în adăposturile antiatomice.