Se schimbă din temelii Codul fiscal: cât vei plăti pentru casele pe care le ai pe numele tău
E nevoie de mai mulți bani la buget. Cheltuielile statului român depășesc în mod considerabil veniturile, iar autoritățile de la București caută soluții pentru a aduce mai mulți bani la bugetul public. Astfel, se discută despre modificarea Codului fiscal și schimbarea regimului impozitării pentru proprietăți.
Cel mai frecvent, aceste discuții sunt aduse în spațiul public de social-democrați, cu precădere prin vocea liderului PSD, Marcel Ciolacu.
Oficialul a declarat, zilele acestea, că în cadrul coaliției se află în stadiu de discuție schimbarea modalității de taxare a proprietăților deținute de români.
Noul sistem de taxare nu va fi unul usturător pentru buzunare, promit politicienii
Liderul PSD susține că taxarea proprietăţilor nu va fi una mai mare, ci în funcţie de valoarea acestora.
„Nu e o taxare mai mare, să fie o taxare după grila notarială în funcţie de valoare. Este în discuţie. În funcţie de valoare. Nu creşte nimic, e vorba ce iei în calcul – care este baza. Aceste sume vin la autorităţile locale şi se dezvoltă autorităţile locale cu aceste sume. (…) Conform grilei notariale, se ia în acel moment un reper în ceea ce priveşte impozitarea”, a explicat Marcel Ciolacu.
De reținut că, așa cum subliniază și președintele social-democraților, aceste măsuri se află în stadiul de discuție, nefiind, momentan, nimic concret.
„Important este că discutăm de măsuri pe care le vom lua peste 6 luni. Deci, cu alte cuvinte, această coaliţie şi acest guvern au în discuţie şi ceea ce se întâmplă în acest moment de zi cu zi, dar creăm şi ceva predictibil pentru perioada următoare”, a subliniat liderul PSD.
La polul opus, liberalii militează pentru o optimizare fiscală, nu pentru schimbarea sistemului, PNL nefiind de acord nici cu impozitarea progresivă, măsură foarte dorită de PSD.
Rămâne de văzut ce formă legislativă vor lua noile propuneri ale guvernanților, cert este că modificări la Codul fiscal vor apărea, cât de curând, ținând seama de faptul că primele trei luni din anul curent au adâncit deficitul bugetar al României cu 7 procente din PIB, față de perioada similară a anului trecut. Practic, cheltuim mai mult decât reușim să producem, motiv pentru care, pentru a face față plăților de salarii și pensii, ne împrumutăm.