Impozitarea progresivă, mai departe decât crezi: când va fi implementată în România

Impozitarea progresivă, mai departe decât crezi: când va fi implementată în România

După o lungă perioadă de propagandă populistă în jurul impozitării progresive, care ar trebui să ia bani de la bogați și să-i bage în buzunarele statului, liderul social democraților a confirmat că proiectul se află într-un stadiu incipient, că mai durează până la implementare.

Marcel Ciolacu a fost foarte vocal în ultimele săptămâni pe marginea impozitării progresive. Dacă i-ai fi ascultate toate discursurile de la sediul PSD, părea că a început campania electorală, iar alegerile sunt săptămâna viitoare. Între timp, și-a adus aminte că face parte din coaliția de guvernare și s-a aliniat la discursul oficial al guvernanților. În 2022, nu se modifică niciun fel de impozit în România, nu se taxează nimic în plus sau în minus. Acestea rămâne neschimbate, fapt confirmat și de liderul social-democrat.

Fără impozitare progresive în România, cel puțin în 2022

În cadrul unei conferințe desfășurate ieri, Marcel Ciolacu a reluat subiectul impozitării progresive și a insistat pe faptul că România va adopta acest format de impozite, dar nu în acest an. Afirmațiile social-democratului au venit în completarea declarațiilor făcute de președintele țării în urmă cu mai puțin de 24 de ore. Klaus Iohannis a spus cât se poate de clar că, cel puțin în acest an, nu se modifică nicio taxă pe teritoriul țării.

”Categoric. Din punctul meu de vedere, România nu poate să fie altfel decât celelalte state dezvoltate din lume”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă ideea impozitului progresiv rămâne în picioare. ”Am văzut că şi Cehia a renunţat la taxa unică şi ei chiar aveau unică. Deci, acesta este trendul. Am mai rămas noi şi Estonia, Bulgaria. (…) Şi eu am văzut mesajul preşedintelui României care a fost unul foarte corect. Acelaşi mesaj l-am avut şi noi: anul acesta nu se modifică nicio taxă”, și-a continuat discursul președintele Camerei Deputaților.

În mod aproape suspect, nici măcar când a fost întrebat dacă vom avea impozitarea progresivă în România anului 2023, Marcel Ciolacu s-a arătat sceptic. ”Nu cred. Cred că anul acesta trebuie să ne vedem de capacitatea ANAF-ului şi a serviciului vamal, o reorganizare şi o readaptare pentru a strânge, a colecta mult mai bine”, este noua concluzie a PSD-istului.

Citește și: