Se pregătește un atac terorist la centrala nucleară Cernobîl? Armata ucraineană, în alertă
Serviciul de informații al armatei ucrainene a avertizat vineri pe Twitter că Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl pe care va încerca să îl pună pe seama Ucrainei.
Atac terorist la centrala nucleară Cernobîl?
„Putin pregătește un atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl. Centrala nucleară de la Cernobîl, controlată de ruși, plănuiește să creeze o catastrofă provocată de om, pentru care ocupanții vor încerca să transfere responsabilitatea asupra Ucrainei”, găsim notat într-o postare de vineri după-masa de pe pagina oficială a serviciului de informații al armatei Ucrainei.
Aceasta informație a fost distribuită, după aceea, și de pagina forțelor armate ucrainene. De menționat că în perioadă de război, războiul informațional se duce de ambele părți.
Risc de radiații la Cernobîl
Ucraina a anunțat, miercuri, că există pericolul unei scurgeri de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl după ce electricitatea a fost întreruptă la centrală, dar organul de pază nuclear al ONU nu a văzut „niciun impact critic asupra securității”.
Compania nucleară de stat Energoatom a declarat că o linie electrică de înaltă tensiune a fost avariată în timpul luptei dintre trupele ucrainene și forțele ruse care ocupă centrala disparită și că aceasta a fost întreruptă de la rețeaua electrică națională.
Se spunea că „substanțele radioactive” ar putea fi eliberate în cele din urmă, amenințând alte părți ale Ucrainei și Europei, dacă nu ar exista putere de răcire a combustibilului nuclear uzat stocat la centrala care a suferit cel mai grav accident nuclear din lume în 1986.
Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că generatoarele diesel de rezervă ar putea alimenta centrala doar 48 de ore.
„După aceea, sistemele de răcire ale depozitului de combustibil nuclear uzat se vor opri, făcând scurgerile de radiații iminente. Facem apel comunității internaționale să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită unităților de reparații să restabilească alimentarea cu energie”, a spus el pe Twitter.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe Twitter că „dezvoltarea încalcă (un) pilon-cheie al siguranței privind asigurarea neîntreruptă a alimentării cu energie electrică, dar în acest caz AIEA nu vede niciun impact critic asupra siguranței”.
AIEA a avertizat marți că sistemele de monitorizare a materialului nuclear din instalațiile de deșeuri radioactive de la Cernobîl au încetat să transmită date.
Uzina de la Cernobîl, care este încă radioactivă, se află la aproximativ 100 km (62 mile) de Kiev. Cel de-al patrulea reactor al său a explodat în aprilie 1986, în timpul unui test de siguranță greșit, trimițând nori de radiații în mare parte din Europa.
Un expert nuclear cu cunoștințe despre sistemul centralei a spus că există motive de îngrijorare cu privire la situație și o întrebare cheie ar fi cât de repede poate fi restabilită energia.
„Întreruperile de curent la instalațiile nucleare sunt potențial foarte periculoase. Întreruperea de curent ar putea duce la evaporarea apei din instalația de stocare și la expunerea barelor de combustibil uzat. Acestea s-ar putea topi în cele din urmă și asta ar putea duce la emisii semnificative de radiații”, a spus expertul, care a refuzat să fie identificat deoarece nu este autorizat să vorbească în public despre situație.