Se pare că rușii au avut dreptate: Nu Putin a sabotat Nord Stream. Ce au dezvăluit interceptările

de: Cătălina Burghelea
22 12. 2022

Ucraina și Occidentul s-au grăbit să acuze Rusia pentru exploziile la conductele submarine de gaze naturale Nord Stream 1 și 2, avarii produse în luna septembrie, dar unii oficiali mondiali se îndoiesc acum că ar fi responsabil Kremlinul, scrie presa americană.

Nu există dovezi că Rusia se află în spatele exploziilor de la Nord Stream

După exploziile care au avariat grav conductele submarine construite pentru transportul gazelor naturale din Rusia către Europa, liderii mondiali au arătat cu degetul Moscova, acuzând-o de un act de sabotaj sfidător şi periculos. Părea că, odată cu apropierea iernii, intenţia Kremlinului era să sugrume fluxul energetic către milioane de oameni de pe continent, a relatat Occidentul. Însă, după luni de investigaţii, numeroşi oficiali consideră că nu rușii ar fi vinovați de aceste atacuri asupra Nord Stream.

„Nu există nicio dovadă, în acest moment, că Rusia a fost în spatele sabotajului”, a precizat un oficial european, dând glas evaluării pe care au făcut-o 23 de experți din domeniul serviciilor de informaţii şi al diplomaţiei, cu care jurnaliştii americani au stat de vorbă în ultimele săptămâni.

Unii oficiali nu cred că Moscova este responsabilă, în timp ce alții o văd drept principala suspectă. Cu toate acestea, au declarat că atribuirea fermă a atacului – în cazul oricărei ţări – s-ar putea dovedi imposibilă.

Anchetă amplă după avarii

În perioada de după explozii, care au dus la ceea ce a fost probabil una dintre cele mai mari degajări de gaz metan din toate timpurile,  anchetatorii europeni au răscolit adâncurile şi au analizat reziduurile de explozibili recuperate de pe fundul Mării Baltice.

Seismologii au identificat momentul în care s-au produs cele trei explozii din 26 septembrie, provocând patru scurgeri pe conductele Nord Stream 1 şi 2. Taotă lumea știe că avariile au fost deliberate. Germania, care desfăşoară propria anchetă, a relatat că explozibilii au fost plasaţi în exteriorul structurilor.

Interceptările nu au scos la iveală nimic concludent

Totuși, chiar şi cei care cunosc detaliile anchetelor nu leagă Rusia de sabotaj, scrie The Washington Post. Cu toate că SUA interceptează comunicaţiile forţelor militare ruseşti, analiştii americani nu au auzit şi nu au depistat declaraţii concludente din partea Rusiei că s-ar afla în spatele avariiilor de la Nord Stream.

Dar Federația Rusă rămâne un suspect cheie, în parte din cauza istoriei sale recente de bombardare a infrastructurii civile din Ucraina şi a înclinaţiei sale pentru războiul neconvenţional, au spus oficialii cu care jurnaliștii americani au stat de vorbă.