Au fost găsite urme de explozibil la locul scurgerilor din Nord Stream. Descoperirea confirmă actul de sabotaj

Au fost găsite urme de explozibil la locul scurgerilor din Nord Stream. Descoperirea confirmă actul de sabotaj

Autoritatea de Reglementare Maritimă din Danemarca a anunțat că s-a produs o scurgere la gazoductul Nord Stream 2, ducând la o scădere a presiunii în conductă de la 300 la 7 bar. Potrivit unui reprezentant al operatorului danez, avaria a avut loc în apropierea insulei Bornholm, dar cauza este necunoscută.

Alertă din cauza Nord Stream 2. Au fost detectate scurgeri „periculoase” de gaze

Update 18 noiembrie, ora 16.15. Anchetatorii au găsit urme de explozibili la locul avariilor Nord Stream 1 și 2, confirmând că a avut loc un act de sabotaj, a anunțat un procuror suedez.

„Analiza care a fost efectuată acum arată urme de explozibili pe câteva dintre obiectele care au fost recuperate”, a transmis procuratura suedeză. „Investigația este extrem de complexă și cuprinzătoare. Ancheta în curs va determina dacă pot fi identificați suspecți”, au adăugat autoritățile.

Update 27 septembrie, ora 11.10. Suedia a emis o avertizare cu privire la două noi scurgeri de gaze de la gazoductul Nord Stream 1 în apele teritoriale suedeze și daneze. Anunțul autorităților vine la o zi după ce Danemarca au dezvăluit o altă avarie la gazoductul defunct Nord Stream 2.

„Există două scurgeri la Nord Stream 1 – una în zona economică suedeze și cealaltă în zona daneză. Sunt foarte aproape una de cealaltă”, a spus Administrația Maritimă Suedeză. Cele două avarii sunt localizate la nord-est de insula daneză Bornholm.

Știrea inițială: Nord Stream 2 – controversata conductă de gaz din Rusia – a început să curgă în Marea Baltică, punând în pericol traficul naval, a avertizat Danemarca. Agenția de trafic maritim daneză a instruit, luni, navele să se îndepărteze pe o rază de 9,25 kilometri, în largul insulei Bornholm, după o suspectă scurgere de gaze de la gazoduct. Avaria „este periculoasă pentru traficul maritim”, a spus autoritatea într-o notificare. Presiunea peste noapte în gazoduct a scăzut de la 300 de bari la 7.

Conducta Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, a suferit o scurgere „periculoasă” de gaze în Marea Baltică, au transmis operatorul gazoductului și autoritățile daneze. Angajații au observat un „câmp mare de bule în apropiere de Bornholm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Nord Stream, Ulrich Lissek. Acesta din urmă a explicat că o pierdere de presiune a fost detectată într-un tub, iar autoritățile maritime responsabile din Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Rusia au fost imediat informate.

Celebrul gazoduct a fost supus sancțiunilor occidentale

De la începutul războiului în Ucraina, tranzitul din conducta Nord Stream 2 a fost supus sancțiunilor. La jumătatea lunii septembrie, Vladimir Putin a spus că gazoductul ar trebui lansat pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaz către Europa. Liderul de la Kremlin a pretins că Nord Stream 2 nu este inactiv din cauza invaziei.

Cancelarul Olaf Scholz a recunoscut că dependența de gazele rusești a pus Germania într-o poziție dificilă, dar Nord Stream 2 tot nu va fi funcțional. Avaria a survenit cu o zi înainte de inaugurarea unei noi conducte, care va transporta gaze norvegiene prin Danemarca până în Polonia.

Conducta Nord Stream 2 a fost proiectată pentru a dubla fluxul de gaze rusești direct în Germania. Proiectul, care a fost finalizat la sfârșitul anului 2021, a fost suspendat cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

„Conducta nu a fost niciodată folosită, doar pregătită pentru funcționare tehnică și, prin urmare, a fost umplută cu gaz”, a menționat Lissek.

Anterior, reprezentanții Kremlinului au sugerat că Nord Stream 2 ar trebui lăsat să intre în funcțiune.