Se mai vând sau nu apartamente în vreme de război? Piața imobiliară din România, la zi

de: Mădălina Bahrim
27 03. 2022
piata-imobiliara-la-zi

Conform celor mai recente analize realizate pe piața imobiliară autohtonă, se pare că, deși traversăm o perioadă tulbure din punct de vedere economic și social, piața imobiliară încă rezistă.

Se pare că lucrurile merg bine, dacă ținem cont de faptul că, în pofida faptului că ne aflăm în plin război la graniță și cu numeroase probleme financiare, 13% din ansamblurile noi aflate în faza de construcție sunt sold out încă înainte de a fi finalizate. De exemplu, 33% din ansamblurile imobiliare aflate în construcție în Cluj sunt sold out, arată datele unei analize a platformei Faraagentie.ro, deținută de IBC Focus.

E vremea pentru penthouse-uri?

“Am remarcat tendința și preferința de a introduce în oferta dezvoltatorilor și posibilitatea de a avea penthouse-uri. Corelația vine din faptul că 14% din totalul proiectelor analizate sunt prevăzute cu etaj retras.

Acest lucru permite dezvoltatorilor să fructifice la maximum regimul de înălțime permis dar și posibilitatea de a oferta clienților locuințe tip penthouse care oferă în general și acces la terasă”, spune Andrei Spătaru, CEO și fondator IBC Focus.

Există, totuși și îngrijorări pe piață, pe care nimeni nu le neagă. Vorbim, pe de-o parte, despre efectele războiului din Ucraina, ce se pot reflecta în schimbarea nivelului de cerere de pe piață, dar și de îngrijorările legate de posibilele evoluții negative de preț la materialele de construcții. Dezvoltatorii spun că se confruntă, din acest punct de vedere, cu lipsă de predictibilitate. În aceeași ordine de idei, creșterea tarifelor de arhitectură și scumpirea manoperei sunt alte două probleme care stârnesc îngrijorarea experților din domeniu.

„O altă barieră pentru construcția de ansambluri rezidențiale vine și din domeniul legislativ: obținerea autorizațiilor de construire și, în funcție de zone, anumite restricții care sunt impuse tot mai des de către autorități”, mai relevă analiza citată.

În cele din urmă, merită precizat și faptul că majoritatea investițiilor în proeicte rezidențiale urmează să fie realizate de-abia la anul sau în 2024. Aproape 2.000 de ansambluri sunt în faza de construcție în prezent, reprezentând 28% din proiectele analizate.