25 mart. 2022 | 09:00

Bula imobiliară din România, victima colaterală a războiului din Ucraina: este incredibil ce se întâmplă în piață

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, victima colaterală a războiului din Ucraina: este incredibil ce se întâmplă în piață

Prețurile la apartamente cresc în fiecare colț al României, iar acest trend este specific ultimilor ani, perioadei de pandemie. Pe partea de achiziții, însă, în 2022, cuvântul de ordine este precauția.

Efectele evidente ale războiului din Ucraina au fost creșterea prețurilor la energie și alimente. Creșterea accelerată a prețului la motorină din ultima săptămână este o altă problemă cu consecințe agresive pentru buzunarele românilor. S-a mai întâmplat însă ceva în ultima lună și are legătură cu sectorul imobiliar. În mod aproape suspect, s-a menținut trendul ascendent al prețurilor pentru apartamente și chirii. Cu alte cuvinte, totul se scumpește.

Creșterea prețurilor este justificată, dar românii sunt precauți

Spre deosebire de situația din ultimii doi ani, când prețurile la locuințe au fost umflate de dragul profitului extraordinar, acum, situația este cu totul alta. Rusia ocupă locul trei la nivel global când vine vorba de producția de aluminiu și locul șapte, dacă ne uităm la producția de ciment. În contextul în care exporturile țării lui Putin s-au dus în cap din cauza sancțiunilor din partea UE, constructorii se confruntă cu un nou val de scumpiri la materii prime și materiale de construcții. Fără să surprindă pe nimeni, acele scumpiri ajung în prețul final la locuințe.

Cărămizi, plăci de ceramică, țevi din fier, oțel beton, acestea sunt doar câteva dintre importurile României din Ucraina, iar de la începutul războiului se desfășoară din ce în ce mai greu, încă un motiv pentru scumpiri pe piața de imobiliare.

În Bucureşti, oraşul cu cele mai multe tranzacţii din ţară, în luna februarie 2022, au fost vândute 10.918 imobile, cu peste 50% mai multe decât în prima lună a anului. Preţurile la vânzare au înregistrat o uşoară creştere, de 3,62%, până la valoarea de 1.545 euro/mp, în timp ce chiriile au crescut cu 1,64%, ajungând la o valoarea media de 497 euro/lună, pentru un apartament cu două camere. Situația în Cluj a fost similară, o creștere de 57% de la o lună la alta, până la 3000 de tranzacții în februarie, cu un preț mediu de 1907 euro/mp, cu aproape 7% mai mult decât în februarie.

În martie însă, situația este cu totul alta. Românii sunt semnificativ mai sceptici în a face investiții majore. Țin de lichidități și, deși reprezintă un scenariu improbabil, se gândesc dacă nu cumva vor fi nevoiți să părăsească România. În același timp, însă, dezvoltatorii aruncă tot felul de semnale în piață încercând să prezinte imobiliarele ca o investiție sigură. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele