Se întâmplă cu pensiile românilor, de la 1 iunie: vestea pe care trebuie să o știi, dacă lucrezi în aceste domenii
De la 1 iunie 2022, peste doar câteva zile, foarte mulți salariați români vor beneficia de o reducere a taxelor și impozitelor plătite către stat. Intenția autorităților a fost una pozitivă, dar include niște particularități foarte importante legate de contribuțiile la pensie, mai ales în ceea ce privește Pilonul II.
De la 1 iunie, în România, intră în vigoare o serie stufoasă de facilități fiscale pentru muncitorii din agricultură și industria alimentară. Tot atunci, se va reduce însă și contribuția la pensie, iar această reducere, conform legii promulgate deja, este egală cu procentul care merge la Pilonul II. Una peste alta, angajații care se încadrează la respectivele facilități trebuie să opteze manual pentru continuarea contribuirii la pensia administrată privat.
Ce angajați vor avea probleme cu pensia
De săptămâna viitoare, salariul minim din sectoarele alimentar și agricultură vor ajunge la 3000 de lei, pentru un program cu normă întreagă, full-time. Tot de atunci, discutăm de introducerea scutirilor pentru taxe salariale și un procent redus la CAS. Opțional, angajatorul poate reduce și contribuția la pensie de la 25% la 21,25%. Este însă important de reținut că diferența de 3,75% este exact partea care, în mod uzual, merge la pensia privată, Pilonul II.
Cei care nu vor să beneficiez de acel plus la salariu, de 3,75% și optează în continuare pentru contribuția la Pilonul II de pensii, trebuie să facă o cerere în acest sens. Altfel, acei bani în plus se vor vedea la salariu, fără niciun fel de intervenție din partea angajatului.
Ca referință, la momentul de față, există trei tipuri de pensii în România, Pilonul I sau sistemul public, unde merge cea mai mare parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, pensia care este administrată privat și unde ajunge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii. Ultima este intitulată Pilonul III și e complet opțională. Aceasta din urmă este reprezentată de fondurile private la care contribuie doar cine vrea și cu ce sumă vrea în mod suplimentar.