Se întâmplă cu pensiile românilor, dar măcar vorbim de o veste bună: ce poți face încă din perioada muncii

de: Alexandru Puiu
05 04. 2022

Când vine vorba de ieșirea la pensie în România, foarte mulți se află într-o situație foarte dificilă. Au lucrat mulți ani în afara țării, nu de puține ori la negru, iar când ating vârsta de pensionare, își dau seama că nu au anii necesari cu cotizații plătite la stat. Din fericire, există o soluție.

În fiecare an, în România, un număr record de oameni ajung să-și plătească vechimea în muncă. Peste 14.000 de români au făcut efortul financiar pentru a se asigura că pot să iasă la pensie fără să piardă bani. După cum am spus și în introducere, problema afectează mai ales oameni care au lucrat la negru în occident, fără să dea dări la statul român, fără să achite taxe și impozite.

Cum îți cumperi vechimea la pensie

„Am avut 13 ani de contribuții, după aceea am plecat în străinătate, contribui acolo, dar aș dori să am și pensia din România. Mai trebuie doi, dar nu mă mulțumesc cu pensia minimă.”, a explicat Bradu Negreanu pentru Știrile ProTV, din poziția de român stabilit în străinătate.

Ca referință, orice român își poate plăti contribuțiile la pensie între o lună și șase ani, din momentul în care se apropie de vârsta pensionării. Contribuțiile sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că oamenii dau lunar câte 638 de lei. Pentru 6 ani vor achita aproape 46.000 de lei.

Este însă important de reținut că nu există o sumă maximă impusă de autoritățile române. Astfel, unii cetățeni optează să achite sume semnificativ mai mari decât cea minimă, în speranța că vor avea o pensie mai mare. Dintre cei care optează cel mai mult pentru acest mecanism se află atât românii care lucrează în străinătate, cât și cei care s-au stabilit în țări precum Germania, Italia, Marea Britanie, Australia, Canada sau Statele Unite.