04 apr. 2022 | 21:24

Pensii 2022. Câți bani te costă 6 ani de vechime în muncă acum. Cine poate beneficia de ei

News
Pensii 2022. Câți bani te costă 6 ani de vechime în muncă acum. Cine poate beneficia de ei
Românii vor putea cumpăra vechime doar pentru pensia de limită de vârstă

Pensii 2022. Noile reglementări privind pensiile și modalitățile de pensionare au întrat deja în vigoare. Prin noile amendamente a fost eliminat cumulul de pensie cu salariul. Pe de altă parte, alte modificări au fost aduse în cazul celor care vor să-și cumpere vechime. În acest caz noile reglementări elimină acest model pentru pensia anticipată.

Pensii 2022. Guvernul a modificat condițiile de pensionare încă de anul trecut

Primele efecte ale condițiilor din PNNR au fost modificările aduse la condițiile de pensionare. Pe 22 iunie anul trecut Klaus Iohannis semna Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului ce aduce noile modificări în sistemul unitar de pensii publice, dar și în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

Una din aceste modificări, anunțate și de președintele Casei Naționale de Pensii, are legătură cu pensia anticipată și posibilitatea cumpărării vechimii în muncă. Prin noua lege această variantă, mai ales în cazul pensiei anticipate a fost eliminată, spune Daniel Baciu, președintele Case Naționale de Pensii.

„Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal.

Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege.”, a declart Daniel Banciu, președintele CNPP.

În 2022, conform datelor, contribuțiile la fondul de pensii sunt la nivelul salariului minim, și anume 2.550 de lei. La un simplu calcul, un angajat contribuie la fondul de pensii cu 638 de lei. Pentru a putea cumpăra cei șase ani de pensie, ar trebui să achite către stat 46.000 de lei, sumă greu de strâns, în condițiile actuale.

Românii vor putea cumpăra vechime doar pentru pensia de limită de vârstă

Pensii 2022. O parte din români își puneau speranță că vor putea cumpăra vechimea în muncă pentru pensia anticipată. Odată cu publicarea noii legi, acest lucru nu mai este posibil. Cumpărarea de vechime, conform legii, se va putea face retroactiv, dar numai pentru cei care vor beneficia de pensia de limită de vârstă. Justificarea vine tot din partea președintelul CNPP, Daniel Baciu, care declara imediat după publicara legii în Monitorul Oficial:

„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă.

Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă.”, a declarat Daniel Baciu.

De noile reglementări vor beneficia, conform legii, cei care nu a calitatea de pensionar dar pot să cumpere cel mult 6 ani, perioadă în care nu s-a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensie.

Pentru a putea face acest lucru românii sunt obligați prin lege să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii. Prin acest contract se obligă să plătească contribuţiile de asigurări sociale datorate respectivei perioade.

Tot anul trecut, Camera Deputaților vota prelungirea termenului acordat omânilor care vor să cumpere ani de vechime, și anume de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023. Reglementarea votată de deputați spune că baza de calcul pentru contribuțiile sociale este formată din venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială. Se mai specifică faptul că venitul nu poate fi mai mic decât salariul minim brut de bază garantat, la momentul încheierii contractului de asigurări sociale.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro