Se întâmplă cu gazele naturale în Europa, în mod ciudat: modificări de preț semnificative

de: Alexandru Puiu
10 03. 2022

Cu toate intențiile, proiectele și planurile pe marginea acestui subiect, Europa rămâne dependentă de gazele rusești, iar acest lucru nu se va schimba peste noapte. Tocmai pentru că mai multe puteri europene au conștientizat acest lucru, începe să se vadă la preț.

Pe parcursul zilei de ieri, cotațiile de referință la gaze naturale din Europa au înregistrat scăderi semnificative, în mod suspect. Explicația traderilor pentru această situație a fost că a devenit clară reticența marilor puteri europene de a sancționa livrările rusești, transmite Bloomberg. Practic, într-o singură zi, la bursa din Amsterdam, cotațiile futures au scăzut miercuri cu până la 21%, după ce marți a fost vorba de o evoluție semnificativ mai volatilă.

Gazele naturale în cădere liberă

Deși românii plătesc valori record la gaz și curent, s-ar putea să urmeze perspective mai optimiste pe marginea acestui subiect, în contextul în care prețurile tocmai au scăzut într-un ritm accelerat la mijlocul acestei săptămâni. Această scădere vine după ce Executivul comunitar a anunţat că intenţionează să reducă importurile de gaze ruseşti cu două treimi în acest an. Problema este că, în opinia analiștilor, găsirea de soluţii alternative va fi dificilă. Mai mulţi lideri din regiune, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, şi-au exprimat opoziţia faţă de oprirea importurilor de energie din Rusia, iar autorităţile de la Berlin au permis chiar companiei de utilităţi Uniper SE să îşi majoreze achiziţiile de gaze din Rusia.

„După anunţul de ieri, Comisia Europeană nu dă semne că ar fi interesată să impună sancţiuni importurilor de petrol şi gaze şi asta a redus îngrijorările cu privire la posibile represalii din partea Rusiei”, a declarat Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Este important de reținut că tensiunile pe marginea acestui subiect au crescut mult în ultimele săptămâni, având în vedere că Rusia este responsabilă de nu mai puțin de o treime din necesarul de gaze al Europei. În prezent, livrările de gaze naturale ruseşti se derulează la un nivel normal şi chiar au crescut după invadarea Ucrainei.