09 mart. 2022 | 21:07

Centralele termice de care România trebuia să uite se reîntorc. Ce se întâmplă în vremurile actuale de război cu cele pe cărbuni

BANI
Centralele termice de care România trebuia să uite se reîntorc. Ce se întâmplă în vremurile actuale de război cu cele pe cărbuni

Centralele termice care funcționau cândva la putere maximă dar care au fost date uitării, revin. Actualul conflict armat de pe teritoriul Ucrainei determină România să repornească centralele pe cărbuni.

Invazia Rusiei asupra Ucrainei a determinat liderii mai multor state să aplice sancțiuni dure, de ordin economic. Rusia, la rândul ei a luat decizii de a nu mai livra gaz natural, în timp ce SUA a interzis importul acestora și al petrolului rusesc. Astfel, cu toate că multe țări au fost de acord cu aceste sancțiuni, efectele nu au întârziat să apară.

Pentru ca România să nu mai depindă de aceste lucruri, este necesară repornirea în regim de forță majoră, însă cu un caracter temporar, a centralelor termice pe bază de cărbune. Aceasta reprezintă soluția care țintește dobândirea independenței energetice într-un timp cât mai scurt, potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna.

În cadrul unei postări pe Facebook din data de 9 martie, ministrul Mediului a amintit faptul că Europa se află în mijlocul unei crize energetice care este suprapusă cu actualul conflict armat de pe teritoriul Ucrainei. Așadar, atât România cât și celelalte țări europene caută soluții pentru a reduce această dependență de gaz și petrol de la ruși.

Centralele termice pe cărbune vor fi repornite în România

Tanczos Barna mai afirmă faptul că vor fi puse în funcțiune toate instalațiile care sunt aproape de stadiul de finalizare, iar majoritatea acestora sunt bazate pe energie regenerabilă. Cu toate acestea, în regim de urgență și cu un caracter temporar, România va trebui să repornească centralele termice pe bază de cărbune.

„Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află și într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluții pentru reducerea dependenței la importurile de gaze și țiței din Rusia. În acest context Romania va trebui să facă pași concreți, raționali în direcția asigurării independenței energetice. Identificăm soluții ca toate capacitățile de producție să fie finalizate în regim de urgență. Anul acesta trebuie puse în funcțiune toate instalațiile care sunt aproape de finalizare.

Majoritatea acestora sunt soluții bazate pe surse de energie regenerabilă. Totuși, în regim de forță majoră și cu caracter temporar, va trebui să repornim și centralele termice pe bază de cărbune. Această soluție țintește dobândirea independenței într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcțiune și își vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile”, a apreciat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.