Se întâmplă chiar acum, cu banii tăi de pensie: cum arată „portofelul” din care vei mânca la bătrânețe

de: Mădălina Bahrim
13 09. 2022

Tânăra generație care activează acum pe piața muncii și care mai are câteva decenii până la pensionare și-a luat gândul deja de la pensia tradițională de la stat, punându-și toate speranțele în Pilonul 2. Din fericire, veștile pentru aceștia sunt cât se poate de bune!

Aproximativ opt milioane de români cotizează lună de lună la Pilonul 2 de pensii, cu gândul la un trai tihnit la bătrânețe. Ultimele evoluții financiare ale fondurilor de pensii private obligatorii sunt de natură să ne liniștească.

Se pare că portofelul nostru pensie anii neputinței arată bine. Conform celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii private obligatorii aveau, în iulie, active de 90,47 miliarde lei. Vorbim despre o creștere destul de semnificativă, evaluată de specialiști la 3%, comparativ cu nivelul din 31 iulie 2021.

Ce se întâmplă cu bănuții în care ți-ai pus speranțele pentru bătrânețe

Activele românești sunt preponderente în fondurile de pensii obligatorii administrate privat. În acest sens, ASF ne spune că investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB. 54,453 miliarde de lei, respectiv 60,19% reprezintă titluri de stat, ne spune ASF.

Banii tăi, pe care îi dai lună de lună către acest sistem de pensii au fost investiți nu doar în titluri de stat, ci și-n acțiuni. Acestea se ridică la impresionanta sumă de 21,644 miliarde de lei. În procente, vorbim despre o pondere evaluată la 23,92%.

Per ansamblu, în luna iulie a anului curent, nu mai puțin de 7.888.081 milioane de persoane contribuiau la acest sistem.

Amintim că Pilonul 2 este obligatoriu persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare şi contribuie la sistemul public de pensii. De altfel, sistemul e facultativ pentru persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii.

„Persoana care nu a aderat la un fond de pensii în termen de 4 luni de la data la care este obligată prin efectul legii este repartizată aleatoriu la un fond de pensii de către instituţia de evidenţă. Legea defineşte instituţia de evidenţă ca instituţia care are ca atribuţie legală evidenţa asiguraţilor din sistemul public de pensii”, spune legislația în vigoare.