Se dau bani de la stat: poate fi șansa românilor să scape de sărăcie
În timp ce economia noastră națională și bugetele familiilor sunt măcinate de multiple crize, precum cea inflaționistă sau energetică, orice formă de finanțare și oportunitate de a face rost de bani este primită cu bucurie.
De data aceasta, norocoșii care au șansa de a primi bani de la stat sunt agricultorii.
Pentru cine și pentru ce dă statul bani, concret
Românii trebuie să știe că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, până în prezent, Ajutoare Naţionale Tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal şi zootehnic aferente Campaniei 2021 în valoare de peste 204,5 milioane de euro.
Autoritățile transmit că în sectorul vegetal au ajuns 82,237 milioane de euro, astfel: ANT 1 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturile amplasate pe teren arabil – 80,123 de milioane de euro; ANT 3 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru cânepa pentru fibră – 1.695,56 de euro; ANT 4 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru tutun – 636.551,84 de euro; ANT 5 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru hamei – 80.381,25 de euro; ANT 6 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru sfecla de zahăr – 1,396 de milioane de euro.
De asemenea, notăm că pentru sectorul zootehnic s-au aprobat 122,304 milioane de euro, din care: ANT 7 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector lapte – 16,459 de milioane de euro; ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector carne – 70,754 de milioane de euro; ANT 9 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema cuplată de producţie, speciile ovine – 31,103 milioane de euro; ANT 9 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema cuplată de producţie, speciile caprine – 3,987 de milioane de euro.
Merită menționat faptul că agricultura românească traversează o perioadă excepțională în aceste momente. Pe fondul conflictului dramatic declanșat de Rusia în Ucraina, țara noastră a devenit principalul exportator, din Uniunea Europeană, de soia, ulei de floarea-soarelui și porumb.
Concret, în perioada 27 februarie – 6 martie, România a livrat în afara granițelor UE o cantitate de peste 6.600 de tone de făină de floarea-soarelui, aceasta fiind cea mai însemnată cantitate din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Cantități impresionante avem și la floarea-soarelui (300 de tone), dar și la soia boabe (5.000 de tone). Nu în ultimul rând, e vorba și despre circa 6.500 de tone de ulei de floarea-soarelui.