Se dau 5000 de dolari să-ți dai demisia: cea mai ciudată practică a unui șef de companie, o lecție importantă
O afacere ține să aibă angajați motivați, care vor să fie acolo, vor să lucreze pentru angajator și în beneficiul acestuia. Ceilalți pot să plece, pentru că fac mai mult rău decât bine. Aceasta este și filozofia unui director care îți 5000 de dolari să-ți dai demisia.
În ultimii ani, piața forței de muncă pare să se fi contractat într-un ritm accelerat. Este incredibil de greu să găsești oameni motivați, pricepuți, care vor să tragă pentru compania în care activează. O soluție creativă pentru a găsi angajați care să fie parteneri pe termen lung în firmă a fost însă identificată de șeful unei companii de IT din Arizona, Trainual.
”Marea demisionare”, un fenomen real și grav
Deși fenomenul se întâmplă și în România, iar statisticile sunt îngrijorătoare, un număr de 4,5 milioane de angajați și-au dat demisia în SUA în luna noiembrie a anului trecut. Este o situație fără precedent. Argumentele sunt mereu aceleași de partea angajaților, salariile mici și condițiile de la locul de muncă. Imediat după acea lovitură, s-au putut observa măriri de salarii semnificative, bonusuri la angajare și o serie de beneficii pe partea de formare profesională.
Problemele vor continua însă și în 2022, în pofida tuturor măsurilor angajatorilor. Din acest motiv, companiile trebuie să fie din ce în ce mai creative în a-și aduce oameni în firmă, dar și în a-i identifica pe cei care vor să rămână, care speră să crească odată cu compania. Nu de alta, dar să aduci la muncă oameni care petrec majoritatea programului căutând un alt loc de muncă, nu este o afacere.
În acest context a apărut filosofia lui Chris Ronzio, CEO-ul Trainual. Acesta a explicat pentru Business Insider că își plătește angajații care își dau demisia. A început cu 2500 de dolari, dar acum a ajuns la 5000 de dolari. Beneficiile strategiei, deși nu sunt evidente la prima vedere, îl ajută pe Ronzio să-și păstreze talentele, să mențină o cultură organizațională pro-muncă.
„Dată fiind piața din ziua de azi, echipele de resurse umane trebuie să se miște rapid pentru a evalua candidații și să-i treacă prin tot procesul [de recrutare] pentru a le face o ofertă competitivă, deci e imposibil să ai dreptate 100% din timp”, explică Chris Ronzio. „Oferta de a demisiona permite prafului să se așeze în urma unui proces făcut în grabă și le lasă noilor membri ai echipei să semnaleze dacă nu se simt tocmai entuziasmați”, a concluzionat el.
Vizavi de logica din spatele acestui argument, este una cât se poate de simplă și are legătură cu psihologia umană. „Este un lucru puternic să refuzi banii, te implici și dedici și el creează premisele unei relații de muncă grozave”. Acest gest te responsabilizează. Singura condiție să primești 5000 de dolari când îți dai demisia este să iei decizia în maxim 2 săptămâni de la angajare. După acea perioadă, șeful companiei este de părere că a investit prea mult în tine.