Se dau 36 de milioane de euro de la stat pentru românii care vor să se reprofileze: unde merg banii, la ce se folosesc
În contextul în care vor dispărea tot mai multe meserii în următoarea perioadă în România, autoritățile române fac tot posibilul să finanțeze un efort de reprofilare al celor care vor să rămână în continuare în câmpul muncii, dar domenii de viitor.
Nu mai puțin de 36 de milioane de euro vor ieși din visteria Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru sprijinirea IMM-urilor din România care vor să își recalifice forța de muncă în domenii tehnice cheie. Lista include domenii precum programare/coding, data analytics, cyber-security, computer-assisted design, additive manufacturing, conform datelor dintr-un comunicat al ministerului menționat.
Milioane de euro de la stat, să nu rămâi fără un loc de muncă
Conform datelor publicate de MCID, acest efort financiar va facilita creșterea competitivității forței de muncă și a firmelor românești. Nu mai puțin de 2000 de întreprinderi urmează să primească bani din ajutorul de 36.000.000 de euro, echivalent în lei.
„Formarea competenţelor digitale la nivelul IMM-urilor este esenţială pentru dezvoltarea României. Transformarea digitală a administraţiei, economiei şi societăţii înseamnă în primul rând abilitatea noastră de a folosi tehnologiile de vârf pentru a nu mai fi mereu în urma altor state. Nu este suficient să aducem în ţară tehnologii de ultimă generaţie, trebuie să ştim să le folosim pe scară largă. Acest apel este un pas important în acest sens, iar angajaţii din IMM-urile care vor beneficia de această pregătire avansată vor fi mai pregătiţi pentru a performa în şi pentru România viitorului”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, citat în comunicatul de presă.
Banii pentru acest sprijin financiar vor veni din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Pilonul II, componenta 7. Ei vor fi dați sub formă de granturi IMM-urilor care activează în toate sectoarele, din toate regiune de dezvoltare ale României. Vorbim de fonduri nerambursabile pentru îmbunătățirea competențelor digitale în rândul angajaților, cu aplicabilitate în tehnologiile emergente. Lista domeniilor în care te poți reprofila pe banii statului includ Internet of things, Big data, Cloud technologies, Învăţarea automată, Inteligenţa artificială, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems, Additive manufacturing.