Vestea dimineții pentru milioane de pensionari români, se întâmplă din 2022: ”Comisia Europeană a înțeles”

Vestea dimineții pentru milioane de pensionari români, se întâmplă din 2022: ”Comisia Europeană a înțeles”

În teorie, autoritățile române să străduiesc să-și respecte angajamente din PNRR, pentru a primi în continuare fonduri europene. Printre ele, se numără și eliminarea disparităților din domeniul pensiilor. Din păcate, veștile nu sunt toate bune.

Supraimpozitarea pensiilor speciale este cel mai recent scenariu menit să reducă povara financiară pe care aceste pensii o au asupra bugetului statului român. Din păcate, unul dintre domeniile cu cei mai mulți pensionari, ai căror bani lunari nu se bazează pe contributivitate, tocmai a fost exceptat de la acea impozitare ipotetică. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut de către Marius Budăi, ministrul Muncii.

Pensiile speciale nu pleacă nicăieri, de fapt

Pensiile militare, conform spuselor ministrului Muncii, au fost exceptate de la supraimpozitare. Social democratul a explicat că a trimis toate datele de care dispune către Ministerul Finanțelor, iar Adrian Câciu urmează să propună un procent referitor la impozitarea pensiilor speciale, conform News.ro.

„Să vină domnul ministru cu propunerea şi vedem. Noi am dat toate cifrele de care dispunem. E propunere pe Codul fiscal şi e la dumnealui, ministrul Finanţelor. Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale şi nu cred că vor intra aici. Nu cred că vor intra aici pentru că noi vom discuta cu Comisia. Oricum renegocierea PNRR, inclusiv pe agricultură, pentru că e anormal ca într-un program să nu ai niciun leu pentru managementul apei în România. De altfel, am primit întrebări de la Comisia Europeană de ce o asemenea asumare a unui procent de 9,4% până în 2070 cu plata pensiilor. Nu există niciun document care să fi plecat din Ministerul Muncii cu acest procent”, a declarat Marius Budăi, întrebat marţi la Antena 3 cât va fi impozitarea pensiilor speciale.

Când vine vorba de legalitatea pensiilor speciale și aplicarea lor la nivel național, Budăi a insistat pe faptul că oficialii de la Bruxelles au înțeles cum funcționează și, aparent, au și ei o pensie specială.

„Au înţeles că pensiile militare nu au cum intra în această categorie. Sunt chestiuni diferite. Vom încheia discuţiile cu Comisia. Discuţii la nivel de comisar şi la nivel de tehnic, dar dacă mergi pe masă cu toate argumentele. În primul rând hai să stabilim un lucru – România are circa 4-5 milioane lucrători în UE. Ei au fost pregătiţi de statul român. Ei contribuie la PIB al UE prin contribuţia pe care o au în statele respective. Ori ei nu contribuie la noi în ţară şi în ţările respective.

Nu poţi să mă încosertezi pe mine România într-un procent din moment ce eu am oameni la tine. Am avut aceste discuţii premergătoare cu Comisia. Am analizat aproape toate PNRR din UE. Am discutat prin ambasade, am analizat legislaţiile naţionale ale statelor din UE şi nu am găsit nicăieri vreo asemenea asumare cu un asemenea procent şi mai ales până în 2070. Sunt lucruri foarte grave. Sunt convins că aceste lucruri nu trebuie să rămână acolo”, a completat ministrul Muncii.