Se dau 3000 de lei de la stat românilor cu mașini vechi: faci ce vrei cu banii de la Rabla Local

de: Alexandru Puiu
26 08. 2022

După mai multe luni de speculații legate de un nou program pentru încurajarea înnoirii parcului auto, oficialii au bătut în cuie ultimele detalii din spatele Rabla Local prin intermediul Ordinului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.2261/2022.

În conformitate cu angajamentele făcute prin PNRR, autoritățile române s-au angajat la eforturi supraomenești pentru înnoirea parcului auto de pe meleaguri mioritice. Asta înseamnă eliminarea de pe străzi a mașinilor mai vechi de 15 ani, cel puțin. În acest scop, pe lângă programele Rabla Clasic și Rabla Plus, oficialitățile române au introdus și Rabla Local.

Cea mai mare diferență față de primele două este că acest nou mecanism prin care primești 3000 de lei pe mașina ta veche nu implică sub nicio formă să îți cumperi altă mașină. Nu vorbim de un voucher, ci de bani numerar pe care îi poți folosi după bunul plac.

Cum primești 3000 de lei de la stat, care sunt condițiile

Potrivit ordinului emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, publicat în Monitorul Oficial în această săptămână, cei care vor să caseze o mașină veche contra valorii de 3000 de lei, trebuie să se adreseze primăriei de domiciliu și să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.
  • să fie persoană fizică, nu juridică

Mașinile pentru care poți primi 3000 de lei de la stat trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
  • să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
  • să conțină componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).