Scumpirile la curent nu sunt pentru toată lumea: cine va scoate din buzunar aceiași bani ca până acum

de: Ozana Mazilu
03 01. 2022

Noul an vine cu scumpirile pe care nu le vrem, dar sunt o realitate. Dar nu toată lumea va plăti în plus.

Consumatorii casnici care nu au semnat contracte concurențiale și care depășesc consumul lunar de 330 KWh vor achita de acum încolo un preț de un leu/KWh pentru energia electric. De asemenea, de la 1 aprilie, prețurile vor fi cuprinse între 1,29 și 1,6 lei/KWh, în funcție de regiunea în care se află.

Scumpirile nu se aplică la toată lumea

Până această dată, consumatorii casnici care au un consum lunar de sub 330 KWh vor putea beneficia de compensarea de 0,29 lei/KWh. Calculul arată că prețul lor final se va situa la 0,71 lei/MWh, potrivit Profit.ro.

Potrivit ANRE, la finalul lui septembrie 2021, existau 3,7 milioane de consumatori casnici care nu semnaseră contracte concurențiale și care beneficiau de prețuri pentru serviciul universal.

Începând cu 1 ianuarie 2022, clienții de serviciu universal ai Enel care depășesc consumul necesar pentru aplicarea compensării nu vor mai achita prețurile pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2021, 0,75 lei/KWh pentru Muntenia Sud, 0,79 lei/KWh pentru Banat și de 0,83 lei/KWh pentru Dobrogea.

Aceștia vor plăti, în schimb, prețul plafonat de un leu/KWh.

După expirarea plafonării, adică din aprilie, cei fără contracte concurențiale vor plăti în felul următor. Cei din Banat vor scoate din buzunar 1,37 lei/KWh, dobrogenii – 1,41 lei/KWh, iar bucureșteni, ilfovenii și giurgiuvenii – 1,36 lei/KWh.

Dar nu toată lumea va plăti în acest mod. Clienții moldoveni de serviciu universal ai E.On sunt cei mai puțin afectați. Ei trec, de la 1 ianuarie, de la un preț de 0,82 lei/KWh la unul de maxim un leu/KWh (cei care depășesc consumul lunar de 330 KWh) și la unul de 1,29 lei/KWh de la 1 aprilie.

În timp ce o mare parte a europenilor se confruntă cu dificultăți majore în a face față scumpirilor la energie electrică și gaze naturale, Comisia Europeană a demarat o investigație. Se ia serios în calcul posibilitatea manipulării prețurilor.

Românii sunt printre cei mai săraci oameni din Europa, poate chiar cei mai săraci. Din acest motiv, deși creșterea facturilor la energie este o problemă care afectează întregul bătrân continent, scumpirile se resimt un pic mai tare pe meleaguri mioritice. Astfel, investigația Comisiei Europene pare să fie o veste bună pentru conaționalii noștri.