Prețurile umflate la gaze naturale și curent electric, subiect de investigație: ar putea fi vorba de manipulare

Prețurile umflate la gaze naturale și curent electric, subiect de investigație: ar putea fi vorba de manipulare

În timp ce o mare parte a europenilor se confruntă cu dificultăți majore în a face față scumpirilor la energie electrică și gaze naturale, Comisia Europeană a demarat o investigație. Se ia serios în calcul posibilitatea manipulării prețurilor.

Românii sunt printre cei mai săraci oameni din Europa, poate chiar cei mai săraci. Din acest motiv, deși creșterea facturilor la energie este o problemă care afectează întregul bătrân continent, scumpirile se resimt un pic mai tare pe meleaguri mioritice. Astfel, investigația Comisiei Europene pare să fie o veste bună pentru conaționalii noștri.

Manipularea prețurilor la electricitate și gaze, o posibilitate reală

Comisia Europeană a anunțat că vrea să afle dacă unele companii din domeniul energetic au încălcat legislația din domeniul concurenței, particularitate care s-ar fi putut reflecta în creșterea prețului electricității, al gazelor și al certificatelor de emisii de carbon.

„Comisia Europeană a demarat mai multe investigaţii cu privire la activitatea unor companii. Sunt diferite aspecte care se au în vedere: abuzuri de poziţie dominantă şi comportamente anticoncurenţiale pe piaţa energetică”, au afirmat oficialii de la Bruxelles. În același context, executivul european a insistat asupra faptului că are indicii conform cărora prețul certificatelor de emisii de carbon s-ar fi reflectat, în mod regretabil în mișcări speculative.

„Pe de altă parte, există anumite informaţii că ar exista mişcări speculative care ar influenţa semnificativ evoluţia preţurilor de emisii. Astfel, Comisia a solicitat ESMA (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe – n.r.) să analizeze aceste aspecte, iar un raport preliminar ar putea fi gata la mijlocul lunii noiembrie. Urmează ca, până la începutul anului viitor, să fie gata o analiză mai detaliată pentru a vedea exact despre ce este vorba”, au concluzionat sursele europene. Ca referință, prețul unui certificat de emisii este în prezent de 60 de euro, în contextul în care a fost doar 20 de euro la mijlocul anului trecut.