Satul neolitic de 4.500 de ani din Olt, unic în Europa. Puţini români au habar de el, iar intrarea e aproape gratuită
România se poate lăuda cu o impresionantă istorie și cultură care dăinuie de mii de ani. Este și cazul județului Olt în care se regăsește satul neolitic vechi de peste patru milenii, fiind unic pe continent.
Județul Olt deține numeroase locuri în care istoria vorbește de la sine, iar satul neolitic de la Drăgănești-Olt este unul dintre acestea. Locul redă o așezare a civilizației Gumelnița de acum 4.500 de ani, dar și un complex muzeal în care este prezentată viața țăranului în urmă cu trei secole, care se regăsește în Stoicănești.
Satul neolitic este o așezare aparte care a fost ridicat la inițiativa lui Traian Zorzoliu, directorul Muzeului Câmpiei Boianului și care te transpune înapoi în timp negreșit. Drăgănești se află la aproximativ 36 de kilometri de Slatina, distanță pe care o poți parcurge în aproape 40 de minute.
În ciuda bogăției culturale de care poți avea parte, prețul intrării este unul infim, de doar câțiva lei, în comparație cu alte obiective turistice din țară. Acolo poți pătrunde în civilizația care exista în urmă cu 4.500 de ani, iar muzeul în aer liber îți poate oferi o perspectivă foarte clară asupra așezării din Neolitic, rămășițe descoperite de către arheologi în urmă cu peste două decenii.
Satul neolitic reprezintă și reconstituirea unei așezări din anii 2.500 î.Hr. pe malul de est al pârâului Imiog. Locuitorii numeau această zonă „Măgura lui Boier Iancu”, fiind fostul proprietar al pământurilor din zonă. Din cercetările arheologilor reiese faptul că civilizația acelor vremuri organizau interiorul caselor cu spațiu de locuit, loc de preparare a hranei și spațiu pentru depozitarea uneltelor.
Satul neolitic din Olt care te trimite înapoi în timp
Satul este împrejmuit cu un șanț de apărare și gard din nuiele împletite, așa cum se proceda în urmă cu mii de ani, iar bordeiele încearcă să reproducă fidel tot ceea ce se găsea odinioară pe acele terenuri. Traian Zorzoliu a fost cel care a readus la viață colibele satului, astfel că așezările au fost construite din chirpici, trestie împletită și pari bătuți în pământ.
Fiecare bordei prezintă la interior obiecte neolitice sau reconstituiri ale acestora, iar unul dintre ele este o locuință care în trecut se utiliza pentru depozitarea proviziilor, având în vedere că satele erau inundate deseori fiind ridicate pe văi.
Satul neolitic poate fi asemănat cu o uliță a unui sat, având în vedere că civilizația acelor vremuri ridicau doar 3-5 colibe în care locuiau. Ulterior, cu trecerea timpului și înmulțirea locuitorilor, alte colibe erau construite și adăugate la cele inițiale.
Uneori, aceste construcții erau lipite una de cealaltă, iar înălțimea era destul de mică, având în vedere că oamenii măsurau în medie 1,50 – 1,60 metri. Casele nu prezentau tavan, însă erau căptușite la interior cu diferite materiale, iar în colibe se regăsea vatră, cuptor, laviță, în timp ce patul era construit din pământ ridicat peste care erau așezate piei sau rogojini.
Satul neolitic de la Drăgănești-Olt este unicat în lume și a luat ființă în data de 18 septembrie 2010, atunci când 100 de participanți din 24 de țări au fost prezenți. Acest oraș este acum inclus într-un program internațional de arheologie aeriană. Amenajarea satului a costa la acea vreme 15.000 de lei, dintre care 10.000 de lei au venit din partea Consiliului Județean Olt.