Satul cu 6 locuitori, vechi de sute de ani, din inima României. Satul pustiu găzduiește astăzi refugiați ucraineni, fugiți din calea războiului

de: Dumitrescu Andrei
15 12. 2022

După sute de ani de existență, satul Răchiș, aflat la 40 de kilometri de Alba, mai are astăzi doar șase locuitori, după ce restul sătenilor au plecat în străinătate sau în locuri mai dezvoltate.

Cei trei locuitori și-au propus să reînvie strălucirea de altă dată a satului.

Istoria satului Răchiș

Istoria satului începe o dată cu apariția primelor case care aparțineau grofului de Războieni, primii locuitori fiind chiar slujitorii acestuia. Apoi, pe la 1600, satul a început să crească, iar cei care se așezau aici primeau pământ de la conducătorii zonei, povestește unul dintre cei trei localnici, care a scris și o monografie a localității.

Sursa FOTO: Alba 24

Prima biserică de lemn din sat a fost ridicată pe la 1700, pe locul unde astăzi se găsește noua biserică”.

Depopularea satului a început prin anii 1980, după ce locuitorii care aveau locuri de muncă au preferat să plece din lipsa drumului care să îi scoată din sat.

Reconstrucția satului, făcută în fiecare sâmbăta

Cu toate că satul este aproape pustiu, cei rămași acolo au pus mână de la mână și au reușit să transforme o casă în ruină în muzeul satului Răchiș, lucrând în fiecare sâmbătă și adunând bani de la rude și prieteni.

Casa se afla într-o stare deplorabilă, acoperișul era căzut, nu mai existau geamuri sau uși, dar voluntarii au reușit să o readucă la viață.

Consolidarea casei a durat doi ani.

Astăzi, în noul muzeu se pot vizita diverse lucruri și obiecte din casele părăsite sau abandonate din sat, dar și lucruri donate. Muzeul a strâns obiecte agricole folosite în activitățile casnice, băncile școlii din sat, haine tradiționale și chiar un război de țesut.

Unul dintre săteni, un bărbat care a petrecut 15 ani în străinătate, a început chiar să renoveze mai multe case din sat, printre care și cea a bunicii sale, și să refacă biserica. Tuturor caselor pe care le-a renovat le-a păstrat elementele tradiționale din trecut.

„Când sunt aici mă detaşez total de tot ce înseamnă civilizaţie, probleme, stres, uit noţiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decât să-mi regăsesc locurile unde am copilărit cândva”, astfel explică acesta decizia de a reduce la viaţă satul bunicilor său.

La începutul anului, după începerea războiului din Ucraina, bărbatul, împreună cu autoritățile locale, a pus gratuit la dispoziția refugiaților ucraineni 12 case în sat.

„Dacă ucrainienii sunt pro ce am realizat aici și vor să rămână cu drag, noi nu ținem cont de alte lucruri decât pur omenie. Avem case reabilitate pot să stea, pot să muncească trăind cot la cot cu noi. Acesta e scopul”, spunea bărbatul, pentru Știrile Pro TV.