„Rusia poate pune capăt războiului chiar mâine”! Condiția lui Putin pentru pacea cu Ucraina

„Rusia poate pune capăt războiului chiar mâine”! Condiția lui Putin pentru pacea cu Ucraina

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, susține că Rusia ar putea pune capăt războiului din Ucraina la voința președintelui Volodimir Zelenski. Totodată, secretarul de presă al lui Putin spune că trupele ruse vor să recupereze teritoriile eliberate de Forțele Armate ale Ucrainei, deoarece Moscova le consideră „ocupate”.

Kremlinul afirmă că Rusia poate pune capăt războiului chiar mâine, dar există o condiție

„Poți să speculezi când totul [războiul – n.red.] se poate termina. Zelenski știe când s-ar putea încheia totul. Conflictul se poate termina mâine dacă [Zelenski] dorește”, a declarat Dmitri Peskov, făcând aluzie la condiția pusă de Putin (cedarea teritoriilor din estul Ucrainei). Astfel, oficialul rus a dat de înțeles că „soarta” invaziei este în mâinile Kievului.

În același timp, comentând cuvintele lui Vladimir Putin despre „aderarea de noi teritorii”, Peskov a precizat că Rusia este dornică să recâștige oblastele eliberate de Forțele Armate ale Ucrainei. Oficialul a repetat declarația conform căreia președintele rus a ordonat anexarea regiunilor parțial capturate pentru a „proteja” oamenii din Donbas.

Ce urmează să facă Putin în Ucraina

Prin urmare, a relatat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ocupanții ruși intenționează să recupereze teritoriile eliberate de Forțele Armate ale Ucrainei, deoarece pământurile sunt „ocupate de Kiev”.

La 7 decembrie, Vladimir Putin a recunoscut că acapararea de noi teritorii a fost un rezultat semnificativ al așa-numitei „operațiuni militare speciale” din Ucraina, termenul oficial folosit de ruși pentru a descrie războiul în curs de desfășurare. Totodată, dictatorul a menționat că armata lui și-a părăsit uneori pozițiile, dar asta nu a fost o problemă pentru Rusia.

Ulterior, preşedintele Rusiei a dat asigurări că bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene vor continua, șeful Kremlinului adăugând că atacurile masive reprezintă represalii pentru explozia de la podul Kerci (Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014).

„Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeei? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (n.r. – pe teritoriul rus)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?”, a transmis Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi, în timp ce ținea un pahar de șampanie în mână.

Zelenski exclude negocieri cu statul terorist

La începutul acestei săptămâni, președintele Volodimir Zelenski a explicat că cel mai recent atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, cu ocazia aniversării semnării Memorandumului de la Budapesta, a demonstrat că nu sunt posibile acorduri cu statul terorist (Rusia).