Săracii patroni bogați: cum au ajuns șefii români să o ducă mai rău ca muncitorii de rând

de: Mădălina Bahrim
24 06. 2022

Nu doar populația suferă de pe urma scumpirilor accentuate din ultimele luni. O povară foarte grea apasă și pe umerii patronilor, care au ajuns să își închidă firmele, nemaiputând să facă față cheltuielilor.

Mediul de business din țara noastră traversează o perioadă dificilă. Din cauza creșterilor de preț scăpate de sub control, cu o rată anuală a inflației de aproape 14%, multe firme au ajuns să se închidă.

După primele patru luni din anul curent, 40.760 de societăți comerciale au ieșit de piață, au fost închise. Motivul? Inflația galopantă, managerii nu mai reușesc să-și țină afacerile pe linia de plutire și decât să meargă din pierdere în pierdere, pun lacătul pe ușă.

,Inflația, limitarea accesului la creditare și creșterea dobânzilor, accentuarea blocajului financiar și scăderea semnificativă a vânzărilor pe fondul accentuării problemelor economice ale populației sunt principalele provocări în perioada următoare.

De modul în care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supraviețuirea acestora într-o perioadă în care problemele economice se vor acutiza. Războiul din Ucraina, efectele creșterii prețurilor la energie, gaze și carburanți vor pune o presiune tot mai mare pe lanțurile economice’’, arată o analiză a Sierra Quadrant, companie specializată în lucrări de administrare și lichidare.

Cea mai gravă situație o regăsim în rândul firmelor din domeniul construcțiilor, cel al transportului sau comerț.

,,Comerțul, cel mai dinamic sector al economiei, este din păcate și cel mai vulnerabil, în contextul în care peste 90% dintre firme sunt slab capitalizate și depinde exclusiv de ritmul încasărilor.

Evoluția negativă a sectorului construcțiilor, afectat semnificativ de creșterea prețurilor la materialele de construcții și de restrângerea accesului la credite al românilor reprezintă, din punctul nostru de vedere, cel mai important semnal de alarmă în această perioadă, în condițiile în care acest business angajează seci de mii de alte business-uri pe orizontală (…)

Scumpirea benzinei și a motorinei a pus o presiune semnificativă pe costurile acestor companii, iar vulnerabilitățile se vor accentua pe măsură ce prețurile carburanților vor crește. Un trend similar, din păcate negativ, este de așteptat să urmeze și sectorul agricol acolo unde creșterea costurilor operaționale (energie, gaze, materii prime și distribuție) a făcut ca multe dintre ferme să ajungă în faliment’’, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Nu te bucura că patronilor le merge rău. Paguba lor e și a ta

În rândul multor români există această tendință de a asocia patronii cu bogăția absolută, dar numai cine a activat vreodată pe cont propriu știe că satisfacțiile materiale vin la pachet cu multă muncă, riscuri și sacrificii pe măsură.

Dacă mediul privat este în declin, atunci și angajații au de suferit, la fel ca întreaga economie. Închizându-se afaceri, dispar locuri de muncă, iar bugetul țării este văduvit de contribuțiile atât de necesare.

Fără bani la buget de la mediul privat, singura șansă a guvernanților de a face rost de fonduri pentru cheltuieli este de a majora taxele și impozitele. Iată de ce e atât de important să conștientizăm gravitatea situației din mediul de afaceri!