Salariul minim în România, 500 de lei în plus: soluția ar putea veni de la Bruxelles. Ce înseamnă ”un trai decent”

de: Alexandru Puiu
14 09. 2022

De mai bine de un an, se vehiculează scenariul unui salariu minim pe economie la nivel european. Acesta ar trebui să fie calculat în așa fel încât să asigure ”un trai decent”, conform autorităților de la Bruxelles, orice ar însemna această formulare în țările Uniunii Europene, începând cu România.

Cea mai recentă informare pe marginea salariului minim pe economie la nivel european a venit din partea eurodeputatului REPER Dragoș Pîslaru. Oficialul a asociat și cifra exactă creșterii care ar putea să vină de la Bruxelles pentru o persoană cu salariul minim, este vorba de 500 de lei în plus pentru un astfel de angajat din România. Practic, s-ar putea ajunge la un salariu net de aproximativ 2000 de lei minim pe meleaguri mioritice. Momentan, valoarea este de 1525 de lei. Directiva ar trebui să fie adoptată astăzi de Parlamentul European, 14 septembrie 2022. 

Salariul minim pe economie de 2000 de lei vine de la Bruxelles

”Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta. E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, a declarat, pentru News.ro, Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

Dacă nu era evident pentru cineva, salariul minim european va fi, în mod previzibil, diferit de la o țară la alta și va avea ca referință salariul mediu pe economie din teritoriul respectiv.

”Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, susţine Pîslaru.