Salariu de 2500 de euro, în România: cum poți să câștigi sume fabuloase la noi în țară, ce trebuie să știi pentru 12.700 de lei

de: Alexandru Puiu
14 09. 2022

Percepția generală pentru piața din România, argumentată de către un număr foarte mare de angajați, este că se câștigă foarte prost pe meleaguri mioritice. În practică, există mai multe sectoare în care se câștigă la fel ca în Anglia, Germania, Spania sau SUA.

În mod aproape previzibil, cele mai mari salarii de pe meleaguri mioritice sunt în IT, acesta este punctul forte al pieței de la noi. Chiar dacă foarte mulți programatori au ales să migreze din cauza infrastructurii, legislației și a lipsei de optimism legate de direcția în care merge România, realitatea pentru această categorie de angajați este semnificativ mai bună față de restul populației muncitoare.

Care sunt salariile în România în IT

Un specialist în securitatea cibernetică în țara noastră câștigă între 8850 de lei și 12.700 de lei net pe lună, conform Salary Explorer. Conform datelor agregate de respectiva platformă, peste 75% dintre angajații din domeniul securității IT din România se bucură de lefuri lunare de peste 8420 de lei.

”O persoană care lucrează în domeniul securității IT în România câștigă, de obicei, în jur de 10.800 de lei pe lună. Salariile variază de la 8.550 de lei (cea mai mică medie) la 12.700 de lei (cea mai mare medie, salariul maxim real este mai mare). Acesta este salariul mediu lunar, incluzând locuința, transportul și alte beneficii. Salariile variază drastic între diferite cariere în domeniul securității IT”, arată sursa citată.

Cel mai mare salariu intră în buzunarul unui Chief Information Security Office, după cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos. Pe de altă parte, cel mai salariu îl are un Inginer în Securitatea Informației (Information Security Engineer). Practic, vorbim de salarii medii între 8550 de lei pe lună și 12.700 de lei pe lună, cu mențiunea că un salariul maxim real este semnificativ mai mare.
De cele mai multe ori, nivelul de experiență este cel mai important factor în stabilirea salariului, atunci când vorbim de IT, iar o experiență între 2 și 5 ani se reflectă într-un câștig mediu cu 32% mai mare decât al proaspeților juniori. La o experiență de zece ani, salariul crește cu 21% și cu încă 14% pentru cei care au trecut de 15 ani. La fel ca în alte domenii, în București se câștigă cel mai mult, cu o medie de 11.700 de lei, urmat de Sibiu (11.300 de lei), Cluj-Napoca (10.800 de lei), Timișoara (10.200 de lei) și Brașov (9.660 de lei).