Salarii de până la 15.000 de lei pentru 8 clase și un curs, în România: ce trebuie să știi, să faci
Factori din ultima perioadă precum pandemia și creșterea prețurilor la energie scad nivelul de trai al românilor, având în vedere salariile mici. Cu toate acestea, există salarii și de până la 15.000 de lei, fără a necesita studii superioare.
Este cunoscut faptul că salariile din IT se numără printre cele mai mari din țară. Chiar și așa, România se numără printre țările cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, salariul minim brut fiind de 2.550 de lei lunar.
La categoria taxe și impozite ne numărăm printre țările cu cele mai mari dări către stat, astfel că aproximativ 1,5 milioane de români care primesc minim pe economie, ajung să încaseze lunar un salariu net de 1.524 de lei, echivalentul a aproximativ 300 de euro.
Cele mai bune salarii se regăsesc în industrii precum construcții, IT, telecomunicații sau retail. Astfel, angajații din construcții primesc un salariu net cuprins între 2.000 și 4.000 de lei lunar, iar mai bine de o treime dintre constructori primesc un salariu între 4.000 și 7.000 de lei net lunar, potrivit ZF.
„Cei mai căutaţi angajaţi din domeniu sunt muncitorii calificaţi şi necalificaţi. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziţie diverse facilităţi şi beneficii, ci sunt dispuşi să le ofere şi salarii mari doar pentru a bate palma pentru o perioadă mai lungă de timp.
În funcţie de caz şi de amploarea proiectelor, precum şi de experienţă, în construcţii se pot câştiga salarii şi de două-trei ori mai mari decât media naţională pentru anumite poziţii. Spre exemplu, un sudor câştigă în medie 4.000 de lei net, dar, în anumite cazuri, aceşti specialişti pot câştiga şi 2.000 de euro lunar“, a precizat Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.
Salarii de 15.000 de lei pentru un minim de studii
În funcție de poziția ocupată, salariile din acest domeniu pot depăși media industriei, astfel că potrivit ZF, iginerii de proiectare pot ajunge la un salariu de 20.000 de lei net lunar, similar cu cel al inginerilor de structuri.
Pe de altă parte, inginerii mecanici și cei de instalații ajung la salarii cuprinse între 17.000 și 18.000 de lei. Incredibil, un operator de macara poate avea un salariu de 15.750 de lei, iar un instalator de țevi, la 12.000 de lei lunar.
Zidarii se pot număra printre cei mai bine plătiți angajați ai industriei, având un salariu mediu de 11.670 de lei. Cu toate că salariile sunt bune, angajatorii se confruntă cu un deficit considerabil de angajați, astfel că sunt nevoiți să apeleze la muncitori din Asia. Cu toate că oricine care are 8 clase și urmează un curs de doar câteva săptămâni poate lucra pe macara și ajunge la aceste salarii, în continuare nu sunt doritori.