S-a schimbat legea pentru sute de mii de români: riști amendă, dacă nu te-ai pus la curent

de: Mădălina Bahrim
06 01. 2022

Românii care înregistrează venituri din activități independente trebuie să se pună la curent cu modificările legislative aduse de autorități asupra Declarației Unice. De anul acesta, documentul are un nou formular. Pentru a evita amenda de la Fisc, iată ce trebuie să știi.

Pentru început, trebuie notat faptul că acest nou formular, oficializat miercuri, o să fie folosit pentru declararea impozitului pe veniturile extrasalariale realizate şi a contribuţiilor sociale datorate în anul 2021, precum şi pentru declararea impozitului pe veniturile extrasalariale estimate şi a contribuţiilor sociale datorate în anul 2022.

Ce e nou, pentru contribuabilii români

„Printre noutăţile aduse de formularul declaraţiei unice din 2022 se numără introducerea la capitolul I a unei secţiuni distincte, secţiunea 7, pentru stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale – impozit pe venit, CAS şi CASS – datorate de către persoanele fizice pentru indemnizaţiile primite în perioada suspendării activităţii ca urmare a deciziilor guvernului de limitare a efectelor provocate de îmbolnăvirile de Covid-19. Corelativ, formularul DU a fost actualizat la secţiunea 8 a primului capitol cu rubrici despre impozitul şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice din sfera de aplicare a OUG nr. 111/2021, reiese din ordinul ANAF nr. 2.127/2021″, explică economica.net.

De asemenea, e important să știi faptul că nu e nevoie să te deplasezi la una dintre unitățile teritoriale ale ANAF pentru a-ți depune Declarația Unică.

O poți face simplu, rapid, din confortul casei, prin Spațiul Privat Virtual al ANAF (SPV). ANAF oferă această posibilitate contribuabililor români, pe fondul proceselor ample de digitalizare la care a fost supusă instituția, în ultima perioadă.

În cazul în care trimiți documentul către Fisc prin SPV, îți poți plăti contribuțiile sociale aferente prin IBAN-ul pus la dispoziție de instituție. IBAN-ul este aferent contului unității Trezoreriei statului pe raza căreia au domiciliul fiscal.

De asemenea, Declarația poate fi trimisă și prin intermediul serviciului Depunere declaratii, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.