Rusia salută discursul lui Viktor Orban în România. Cel mai mult i-a plăcut o afirmație despre Donald Trump și Vladimir Putin

de: Cătălina Burghelea
28 07. 2022

Vestea discursului ținut de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad (România) s-a propagat în Rusia, mai exact, la televiziunea de stat. Jurnalistul pro-Kremlin, Vladimir Soloviov, a difuzat acea parte în care liderul de la Budapesta face precizări despre Vladimir Putin, Donald Trump și Angela Merkel.

Televiziunea rusă de stat este impresionată de atitudinea lui Viktor Orban

Potrivit lui Viktor Orban, dacă Donald Trump și Angela Merkel ar fi rămas la putere în SUA și în Germania, nu ar fi fost acum război, „dar nu am fost atât de norocoși”. Vladimir Soloviov a fost profund de acord cu afirmaţia prim-ministrului de la Budapesta, menționând cu Putin, Trump și Merkel împărtășesc valori comune și văd lucrurile la fel. La cele prezentate de jurnalistul rus au reacţionat şi invitaţii emisiunii.

Declarații despre Donald Trump

Prezentatorul TV a făcut mai multe afirmații controversate. Una dintre acestea a fost că regimul fascist al lui Volodimir Zelenski este în stare să trimită asasini în toate părțile lumii pentru a se ocupa de cei care i se opun. Inclusiv Tucker Carlson, realizator american de emisiuni și susţinător al lui Donald Trump, ar putea fi ucis, susține rusul.

La rândul său, Andrei Sidorov, profesor de științe politice la Universitatea de Stat din Moscova, a precizat că Trump și republicanii ar trebui să câștige alegerile din noiembrie. În momentul în care Soloviov l-a întrebat dacă Rusia ar trebui să ajute în acest sens, răspunsul lui a fost afirmativ. Trebuie menționat că partea rasistă a declarațiilor lui Orban nu a fost prezentată în emisiune.

Controverse stârnite de premierul Ungariei

Premierul Ungariei a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor. În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit continentul european în două.

„Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (…) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa.

Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare.

Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.

În acea parte a continentului nostru (…), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră (…)”, a punctat Viktor Orban.

Cum a reacționat guvernul de la Budapesta

Guvernul de la Budapesta s-a apărat, purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs afirmând că este vorba despre o „interpretare greşită” din partea unor „oameni care nu înţeleg în mod clar diferenţa între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creştine şi amestecul de popoare de diferite civilizaţii”.