Ucraina reacționează la discursul lui Viktor Orban în România: „Exemplu clasic al propagandei ruse”

Ucraina reacționează la discursul lui Viktor Orban în România: „Exemplu clasic al propagandei ruse”

Premierul ungar Viktor Orban a făcut o serie de declarații la Băile Tușnad (Harghita), unde s-a aflat recent, care au ajuns și la urechile Ucrainei. Oficialii de la Kiev spun că discursul este un exemplu clasic al propagandei de la Kremlin. Potrivit prim-ministrului de la Budapesta, politica sancțiunilor și înarmarea Ucrainei nu au dat rezultate, iar Rusia nu poate fi învinsă.

Ucraina intervine după declarațiile lui Viktor Orban în România

Ministerul ucrainean de Externe a reacționat la comentariile făcute de Viktor Orban în România. Declarațiile sale sunt pro-Rusia, spune purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko. Aflat la Băile Tușnad, premierul Ungariei a afirmat, printre altele, că Occidentul a comis o greșeală, că politica sancțiunilor și înarmarea Ucrainei nu au dat rezultate, iar Federația Rusă nu poate fi învinsă.

„Sancțiunile sunt eficiente, iar acestea au diminuat semnificativ capacitatea mașinăriei de război a Rusiei să poarte un război împotriva Ucrainei. Livrarea de armament Ucrainei salvează viețile ucrainenilor. Dacă sancțiunile și livrarea de armament ar fi ineficiente, autoritățile de la Kremlin nu ar aloca resurse uriașe pentru a stopa aceste măsuri”, a subliniat Oleg Nikolenko.

Premierul Ungariei, atacat de Kiev

Oficialul din MAE susține că Europa se află într-o criză economică nu din cauza sancțiunilor, ci războiul hibrid al Rusiei este de vină.

„Federația Rusă atacă Ucraina cu rachete de croazieră, iar Europa, cu prețuri uriașe la gaze naturale. Toate acestea sunt elemente ale unui singur plan al Rusiei, al cărui scop este să submineze pacea și bunăstarea din țările europene”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.

În opinia sa, reinstaurarea păcii nu se poate face prin ignorarea crimelor comise de ruși în Ucraina: „Fără pace și stabilitate în Ucraina nu vor fi pace și stabilitate nici în Ungaria, nici în Europa. Strategia Europei trebuie să se bazeze pe o acțiuni comune ferme și pe unitate, pentru a stopa războiul și a trage la răspundere Rusia pentru crimele comise. Suntem recunoscători partenerilor noștri europeni pentru poziția fermă pe care au adoptat-o. Împreună, în mod sigur, vom învige Rusia, cu toate temerile exprimate de premierul Ungariei privind avantajul asimetric pe care îl deține armata rusă”.

Discurs ținut la Băile Tușnad despre război și sancțiuni

UE are nevoie de o nouă strategie legată de războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au funcționat, a transmis, sâmbătă, Viktor Orban.

„Este nevoie de o nouă strategie care să se concentreze pe tratativele de pace și pe elaborarea unei propuneri bune de pace… în loc să se axeze pe câștigarea războiului”, a subliniat premierul maghiar în discursul său de la Școala de vară de la Băile Tușnad.

De ce strategia a eșuat? Deoarece guvernele din Europa se prăbușesc după modelul „domino” și prețurile la energie au crescut, este de părere oficialul de la Budapesta. Premierul Ungariei a atacat și „amestecarea” raselor europene și non-europene, opiniile sale stârnind indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.