Rusia lasă milioane de ucraineni în frig și întuneric în plină iarnă, în timp ce civilii caută persoanele dispărute: „Este singurul meu fiu”

de: Dumitrescu Andrei
25 11. 2022

Milioane de ucraineni au rămas vineri fără căldură sau energie electrică după cele mai devastatoare atacuri aeriene rusești asupra rețelei energetice de până acum, iar locuitorii au fost avertizați să se pregătească pentru noi atacuri și să își facă provizii de apă, alimente și haine călduroase.

Moscova spune că atacurile asupra infrastructurii de bază a Ucrainei sunt legitime din punct de vedere militar și că Kievul poate pune capăt suferinței poporului său dacă cedează în fața cererilor rusești. Ucraina spune că atacurile menite să provoace suferința civililor reprezintă o crimă de război.

„Împreună am îndurat nouă luni de război total, iar Rusia nu a găsit o modalitate de a ne rupe și nu va găsi una”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video în cursul nopții.

De la începutul lunii octombrie, Rusia lovește rețeaua energetică ucraineană, departe de linia de front a războiului care durează de nouă luni, cu baraje de rachete cu rază lungă de acțiune, aproximativ o dată pe săptămână.

„Milioane de oameni sunt aruncați în dificultăți extreme”

Atacurile de miercuri au provocat cele mai grave pagube de până acum, lăsând milioane de oameni fără lumină, apă sau căldură, chiar dacă temperaturile din întreaga țară au scăzut sub zero grade.

La aproape 48 de ore de la atacuri, operatorul rețelei naționale de electricitate Ukrenergo a declarat că sistemul de alimentare cu energie electrică nu reușea încă să acopere cererea cu 30%.

„Prioritatea a fost acordată instalațiilor de infrastructură critică din toate regiunile: cazangerii, stații de distribuție a gazului, alimentare cu apă, instalații de tratare a apelor uzate, transportul public electric funcționează în unele regiuni”, a declarat acesta.

Cele trei centrale nucleare de pe teritoriul controlat de Ucraina funcționează în prezent, a precizat acesta, la două zile după ce atacurile au forțat Ucraina să le închidă pe toate pentru prima dată în ultimii 40 de ani, creând ceea ce Kievul a numit un risc de catastrofă atomică.

Zelenski a acuzat, de asemenea, Rusia că bombardează neîncetat Herson, orașul din sudul Ucrainei pe care l-a abandonat la începutul acestei luni. Șapte persoane au fost ucise și 21 rănite în atacul rusesc de joi, au declarat autoritățile locale.

Privită din spațiu, Ucraina a devenit noaptea o pată întunecată pe glob.

Rusia insistă că nu vizează civili în „operațiunea militară specială” pe care a lansat-o la sfârșitul lunii februarie. Oficialii internaționali din domeniul drepturilor omului spun că acest lucru este greu de conciliat cu atacurile asupra infrastructurii civile din întreaga țară.

„Milioane de oameni sunt aruncați în dificultăți extreme și în condiții de viață îngrozitoare de aceste lovituri”, a declarat într-o declarație șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.

„Luate în ansamblu, acestea ridică probleme serioase în conformitate cu dreptul umanitar internațional, care necesită un avantaj militar concret și direct pentru fiecare obiect atacat.”

Nigel Povoas, procurorul șef al unei echipe de experți internaționali care asistă anchetatorii ucraineni pentru crime de război, a declarat că loviturile au fost „concentrate pe eliminarea infrastructurii cruciale pentru mijloacele de supraviețuire a civililor, cum ar fi căldura, apa, energia electrică și facilitățile medicale”.

„Fiecare val de atacuri tinde să întărească tăria acuzațiilor de infracțiuni grave care sunt aduse Kremlinului. Faptul că aceste atacuri au foarte puțin, sau chiar nimic, de-a face cu obiective militare”, a declarat el pentru Reuters.

„Mai degrabă, că ele reflectă o intenție criminală de a provoca teroare pe scară largă, suferință umanitară pe scară largă și moarte, în special asupra persoanelor vulnerabile, pentru a constrânge poporul ucrainean să se supună.”

Președintele rus Vladimir Putin, care a ordonat invazia și a chemat sute de mii de rezerviști în prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, a avut vineri o întâlnire televizată cu mamele soldaților, lăudându-le pentru sacrificiile fiilor lor.

„Aș vrea să știți că, eu personal, și întreaga conducere a țării – împărtășim durerea voastră”, a spus Putin în cadrul întâlnirii preînregistrate, stând cu mamele în jurul unei mese cu ceai, prăjituri și boluri cu fructe de pădure proaspete.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a vizitat Ucraina și a promis milioane de lire sterline pentru un sprijin suplimentar, a declarat vineri biroul său. Cleverly, care s-a întâlnit cu Zelenski în timpul călătoriei, a condamnat Rusia pentru „atacurile sale brutale” asupra civililor, spitalelor și infrastructurii energetice.

15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului

Peste 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului, a declarat un oficial din cadrul biroului de la Kiev al Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute (ICMP), cu sediul la Haga.

Directorul de program al ICMP pentru Europa, Matthew Holliday, a declarat că nu este clar câte persoane au fost transferate cu forța, au fost reținute în Rusia, sunt în viață și sunt separate de membrii familiei sau au murit și au fost îngropate în morminte improvizate.

În Herson, recucerit de la forțele rusești în această lună, Anna Voskoboinik, o femeie cu un singur picior într-un scaun cu rotile, strângea ajutoarele pe care le-a primit la un punct de distribuție umanitară aglomerat. Ea își caută de trei luni fiul, Oleksii, în vârstă de 38 de ani, care a dispărut după ce a fost arestat la un punct de control rusesc.

„Unde este el acum? Nu știu. Aș merge până la capătul lumii ca să aflu. Este singurul meu fiu. A fost mereu în apropiere. Acum…”, a spus ea.

Rusia afirmă că a lansat operațiunea în Ucraina pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă în ceea ce Putin a numit o țară artificială, sculptată din teritoriul rusesc. Kievul îl numește un război de agresiune neprovocat, reflectând ceea ce consideră a fi o răutate față de ucraineni care datează din perioada sovietică și imperială.

Săptămâna aceasta, ucrainenii vor sărbători 90 de ani de la Holodomor, o foamete provocată de om, în care milioane de ucraineni au murit de foame în timp ce Uniunea Sovietică exporta alimente.

Se așteaptă ca parlamentul Bundestag-ului german să voteze cu o majoritate covârșitoare pentru a recunoaște acest genocid, după ce săptămâna aceasta au luat măsuri similare în România, Moldova și Irlanda. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a lăudat această decizie, mulțumind Germaniei „pentru că onorează poporul ucrainean”.

În noiembrie 1932, liderul sovietic Iosif Stalin a trimis poliția să confiște toate cerealele și animalele din fermele ucrainene recent colectivizate, inclusiv semințele necesare pentru următoarea recoltă. Istoricul Timothy Snyder, de la Universitatea Yale, a descris moartea prin înfometare a milioane de ucraineni care a urmat ca fiind „o crimă în masă clar premeditată”.