Rusia este dispusă să negocieze pacea cu Ucraina, dar în condițiile lui Putin. Reacția dură a Kievului

de: Cătălina Burghelea
03 08. 2022

Moscova este dispusă să negocieze o soluţie paşnică în conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a transmis, miercuri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin. Potrivit acestuia, Kievul știe ce dorește Rusia, dar a refuzat să îndeplinească cerințele Kremlinului.

Rusia este pregătită să negocieze pacea cu Ucraina

Update 3 august, ora 18.54. Kremlinul și-a arătat disponibilitatea pentru negocieri de pace cu Ucraina, iar reacția Kievului nu a întârziat să apară. Potrivit consilierului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, iniţiativa Moscovei este o invitaţie la capitulare.

„Cu o mână, Rusia ridică gradul terorii prin noi crime barbare, cu o alta te invită la capitulare. Schroeder este un cunoscut mesager al imperiului şi o voce la curtea regală (n.r. a lui Vladimir Putin). Dacă Moscova vrea dialog, mingea este în terenul său”, a spus Podoliak, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la negocierile cu Rusia de până acum.

Știrea inițială

„Este adevărat, Rusia este pregătită pentru o soluţie negociată în propriile noastre condiţii”, a spus Peskov, răspunzând la o întrebare despre vizita fostului cancelar german Gerhard Schröder la Moscova, în urma căreia politicianul social-democrat a declarat că Moscova doreşte o „soluţie negociată” la conflictul cu Ucraina.

„Vestea bună este că Rusia vrea o soluţie negociată”, a declarat Schröder, confirmând apoi şi faptul că a avut o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, săptămâna trecută.

Condițiile lui Putin sunt știute de Kiev, susține Peskov

Tot Dmitri Peskov a subliniat că toate condiţiile Kremlinului pentru oprirea acţiunii militare „sunt bine cunoscute”: „Acestea au fost convenite la Istanbul şi de către negociatorii ambelor părţi”, referindu-se la ultima întâlnire dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei în Turcia, în luna martie. „După aceea, partea ucraineană a respins consensul şi a abandonat calea negocierilor”, a adăugat omul lui Putin, în condiţiile în care Kievul denunţase, la acel moment, că Moscova doar mimează nişte discuţii, fără niciun fel de armistiţiu.

În ciuda afirmației lui Peskov, nu este foarte clar la ce condiții se referă Moscova. La negocierile din luna martie, rușii au cerut ca Ucraina să își declare neutralitatea, în baza unui sistem de garanții de securitate asumat de mai multe țări. De asemenea, nu vor baze militare străine pe teritoriul său.

Întrebat dacă Gerhard Schröder, despre care se ştie că este bun prieten cu liderul de la Kremlin, ar putea media între Rusia şi Ucraina în vederea organizării de noi negocieri, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că politicianul german nu şi-a exprimat o astfel de dorinţă.

Neamțul este puternic criticat de Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) din cauza legăturilor sale cu Vladimir Putin, pe care fostul cancelar german le apără şi susţine că relaţiile cu președintele Rusiei nu trebuie rupte.

Când ar putea începe negocierile pentru încetarea războiului

În dimineața de 24 februarie, Federația Rusă a declanşat o invazie pe scară largă în Ucraina, denumind-o „operaţiune militară specială”, sub pretextul „denazificării” şi „demilitarizării” ţării vecine. Recent, secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov, a declarat că armata ucraineană trebuie să obţină mai întâi succesul pe câmpul de luptă înainte ca Ucraina și Rusia să înceapă negocierile de pace.