02 aug. 2022 | 16:15

Kremlinul sprijină ferm Beijingul în tensiunile cu Taiwan și critică SUA

ULTIMA ORĂ
Kremlinul sprijină ferm Beijingul în tensiunile cu Taiwan și critică SUA

Kremlinul avertizează SUA că provoacă Beijingul din cauza călătoriei lui Nancy Pelosi (președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite) în Taiwan, spunând că va ridica tensiunile la un nou nivel periculos. Oficialul american a părăsit, marți, Malaezia și ar urma să viziteze Taipei, spre revolta Chinei, care spune că insula îi aparține. Nu era clar încotro se îndrepta din Malaezia, dar presa locală din Taiwan a raportat că va ateriza în această seară, devenind cel mai înalt oficial din SUA care pășește aici ​​în mai bine de 25 de ani.

Rusia este de partea Chinei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că o astfel de vizită va fi „extrem de provocatoare”, adăugând că „ar exacerba situația din regiune și ar alimenta tensiunile”. Vorbind într-un apel cu reporterii, omul lui Vladimir Putin a reafirmat „solidaritatea absolută” a Rusiei pentru China, menționând că problema Taiwanului este foarte sensibilă pentru Beijing. Federația Rusă va asigura securitatea frontierelor sale în cazul unei agravări a situației militare din cauza Taiwanului, a spus Dmitri Peskov.

„Indiferent de apariția oricăror situații provocatoare, securitatea frontierelor noastre este asigurată în mod fiabil de-a lungul întregului perimetru al acestor frontiere de către Forțele Armate ale Federației Ruse”, a relatat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Tensiuni în regiune din cauza SUA

Același Dmitri Peskov a precizat că turneul lui Nancy Pelosi în Asia, cu posibila sa vizită în Taiwan, este provocator și duce la o creștere a tensiunilor în regiune.

„În loc să abordeze această sensibilitate cu respect, SUA au ales, din păcate, calea confruntării”, a adăugat el. „Nu va aduce nimic bun, putem doar să ne exprimăm regretul”, a explicat Peskov.

De ce Taiwan și China nu se înțeleg

Taiwan și China s-au despărțit în 1949, în urma unui război civil care s-a încheiat cu o victorie comunistă pe continent. Cele două țări nu au relații oficiale, dar sunt legate prin comerț și investiții. Ambele părți spun că sunt un singur stat, dar nu sunt de acord asupra guvernului care are dreptul la conducere națională.

Comentariile lui Peskov au reflectat legăturile strânse dintre Moscova și Beijing, care s-au consolidat de când Rusia și-a trimis trupele în Ucraina, în luna februarie. China a refuzat să critice operațiunea Kremlinului, acuzând SUA și NATO că l-au provocat pe Vladimir Putin. În același timp, a criticat sancțiunile impuse Rusiei.

Deși Moscova și Beijingul au respins posibilitatea de a forma o alianță militară, președintele Vladimir Putin a spus că o astfel de perspectivă nu poate fi exclusă. Liderul rus a remarcat, de asemenea, că țara lui a împărtășit tehnologii militare extrem de sensibile cu Republica Populară Chineză, contribuind la consolidarea semnificativă a capacității sale de apărare.