Rusia ar fi plantat 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră
Acuzații grave vin de la autoritățile ucrainene. Oamenii lui Zelenski au anunțat că armata Rusiei a plantat între 400 și 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră.
Vești noi de la Ucraina. Ce ar fi făcut oamenii lui Vladimir Putin
Acestea sunt smulse din ancore în timpul furtunilor și plutesc în derivă. Acțiunea descrisă duce la incapacitatea exportului de bunuri din porturile din Ucraina.
Reprezentantul administrației militare regionale din Odesa vine cu un anunț îngrijorător. Serhiy Bratchuk a declarat că Moscova a „creat o criză alimentară în lume” prin decizia de a bloca porturile, spunând că rușii folosesc un „alibi informațional”, dând vina pe Ucraina pentru criza alimentară.
Porturile vecinilor de peste graniță de la Marea Neagră au fost blocate de la începutul invaziei, la 24 februarie, blocând exporturile importante de cereale, iar analiștii estimează că 20 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în țară.
ONU atrage atenția că mai multe state s-ar putea confrunta cu foamete pe termen lung, asta dacă exporturile Ucrainei nu vor fi restabilite la nivelurile de dinainte de invazie. Moscova s-a oferit să deschidă un coridor prin Marea Neagră pentru transporturile de alimente, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor impuse de UE și SUA Rusiei.
”Rusia este pregătită să aducă o contribuţie semnificativă la depăşirea crizei alimentare prin export de cereale şi îngrăşăminte, sub rezerva ridicării sancțiunilor motivate politic de către Occident. Dificultăţile apărute sunt legate, printre altele, de perturbările în funcţionarea canalelor de producţie şi logistică, precum şi de politica financiară a ţărilor occidentale în timpul pandemiei de coronavirus. Situaţia s-a înrăutăţit din cauza restricţiilor anti-ruse impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană”, a spus Putin.
Pe de altă parte, statele Uniunii Europene pregătesc rute alternative pentru a transporta proviziile de cereale ale Ucrainei pe uscat, prin vest, pe calea ferată, către porturile din alte părţi ale Europei. Această idee este destul de greu de pus în practică din punct de vedere logistic şi e o variantă mult mai scumpă.