Rusia amenință o altă țară din Europa: „Răspunsul nu va fi unul diplomatic. Populația va avea de suferit”

de: Anca Lupescu
22 06. 2022

Șeful consiliului de securitate al Kremlinului a amenințat „populația Lituaniei”, într-o escaladare a disputei legate de refuzul căilor ferate lituaniene de a permite trecerea unor mărfuri către exclava rusă Kaliningrad.

Rusia, amenințări către Lituania

După o reuniune în regiune, care se află între Lituania și Polonia, Nikolai Patrușev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a ridicat nivelul retoricii, amenințând cu „consecințe grave”.

„Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile”, a declarat Patrușev. „Măsuri adecvate… vor fi luate în viitorul apropiat… Consecințele lor vor avea un impact negativ grav asupra populației din Lituania”.

Și Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a vorbit despre consecințe împotriva țării europene.

„Una dintre principalele întrebări a fost dacă răspunsul va fi unul exclusiv diplomatic. Răspunsul: nu”, a spus Zaharova în cadrul conferinței de presă săptămânale. „Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic”.

Patrushev nu a precizat cum va riposta Rusia. Lituania a blocat deja importurile de energie rusească, lăsând puține alte opțiuni pentru Kremlin.

La sfârșitul săptămânii trecute, compania feroviară de stat lituaniană le-a spus clienților ruși că nu mai poate transporta oțel sau minereu de fier pe teritoriul UE către Kaliningrad, la Marea Baltică.

Printre bunurile interzise la intrarea în UE în temeiul sancțiunilor introduse după invazia lui Putin în Ucraina se numără cărbunele, metalele, materialele de construcții și tehnologia avansată rusească. Puțin mai puțin de jumătate din mărfurile care traversează Lituania în aproximativ 100 de curse de tren în fiecare lună intră sub incidența sancțiunilor UE, deși există date diferite pentru intrarea lor în vigoare.

Interdicția privind petrolul nu va fi aplicată până în decembrie, ca parte a unui compromis între cele 27 de state membre ale UE.

Anunțul Lituaniei a enervat Rusia

Anunțul privind căile ferate a stârnit o oarecare panică în Kaliningrad și un răspuns furios din partea Moscovei, unde oficialii au acuzat Lituania că a încălcat acordurile de tranzit încheiate în 2004.

Comisia Europeană a declarat că Lituania a acționat în mod legal, deși șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat luni că va „verifica de două ori”, în ceea ce pare a fi o încercare de a elimina din această dispută.

Patrușev a vorbit după o întâlnire în Kaliningrad, în timp ce, marți, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul UE la Moscova, Markus Ederer, din cauza „restricțiilor antirusești”.

„A fost subliniată inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni, care încalcă obligațiile juridice și politice relevante ale Uniunii Europene și conduc la o escaladare a tensiunilor„, a precizat ministerul într-o declarație.