Rusia a pornit un război cibernetic: care este poziția României

de: Ozana Mazilu
11 05. 2022

Statele Unite şi alți parteneri internaţionali au făcut un demers de atribuire a atacului cibernetic împotriva reţelei de comunicaţii prin satelit KA-SAT/VIASAT care a avut loc începând cu 24 februarie. Acesta vine în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

România se alătură acestui demers internațional.

„Impactul asupra reţelei Viasat a fost semnificativ, fiind afectaţi utilizatori din state membre UE, inclusiv din România. Atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor critice sunt inacceptabile. România este profund preocupată de efectele distructive, disruptive şi destabilizatoare ale acestor atacuri cibernetice”, se arată într-un comunicat al MAE.

Rusia duce un război cibernetic

România condamnă şi atacurile cibernetice împotriva Ucrainei, desfăşurate atât premergător, cât şi subsecvent declanşării conflictului, precum şi utilizarea programelor de tip malware şi a atacurilor de tip DDoS în aceste scopuri, conform aceluiași comunicat. De asemenea, țara noastră îşi exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina şi poporul ucrainean şi condamnă agresiunea neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse, inclusiv prin utilizarea de atacuri cibernetice.

„Astfel de atacuri maligne sunt desfăşurate cu desconsiderarea cadrului internaţional de comportament responsabil al statelor în spaţiul cibernetic, aşa cum a fost definit la nivel ONU prin rapoartele de consens ale Grupului de Experţi Guvernamentali ONU (UNGGE) şi reafirmat de Grupul Deschis cu Participare Extinsă (OEWG)”, conform aceleiași surse.

Ca referință, Uniunea Europeană a acuzat marţi autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti terenul pentru asalt, potrivit TechCrunch.

„Atacul a provocat perturbări importante în comunicaţii care au afectat serviciile publice, companiile şi pe cetăţenii utilizatori în Ucraina şi a afectat, de asemenea, mai multe state membre UE”, conform sursei citate.

Atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai numeroase, având în vedere contextul actual din Ucraina. O adevărată “armată” globală de experți în IT au sărit în ajutorul Ucrainei, în lupta împotriva lui Vladimir Putin, la apelul unui ministru din Kiev.