Războiul cibernetic continuă: cine sprijină Ucraina, în lupta digitală cu Putin

Războiul cibernetic continuă: cine sprijină Ucraina, în lupta digitală cu Putin

Atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai numeroase, având în vedere contextul actual din Ucraina. O adevărată “armată” globală de experți în IT au sărit în ajutorul Ucrainei, în lupta împotriva lui Vladimir Putin, la apelul unui ministru din Kiev.

Așadar, circa 300.000 de voluntari au venit în ajutorul Ucrainei. Conform The Guardian, “Kali” este unul dintre aceștia. A învățat să folosească tehnologia jucându-se pe telefonul bunicului său, iar acum, adolescentul elvețian încearcă să paralizeze prezența digitală a guvernului rus și a căii ferate din Belarus.

Voluntarii s-au înscris într-un grup de pe aplicația Telegram, numit „Armata IT a Ucrainei”, prin care participanților li se atribuie sarcini menite să ducă lupta digitală împotriva lui Putin. Astfel, “soldații” au reușit să perturbe serviciile web rusești, potrivit NetBlocks, o companie care monitorizează conexiunea la internet la nivel global.

Ucraina primește ajutor din toată lumea

„Atacurile crowdsource au avut succes în perturbarea site-urilor guvernului rus și ale mass-media susținute de stat”, spune Alp Toker, directorul NetBlocks. “Rusia a încercat să atenueze atacurile și să descurajeze hackerii prin filtrarea accesului la anumite site-uri, ceea ce a cauzat perturbări suplimentare”, a adăugat acesta.

Tânărul menționat a declarat că a vrut să ajute și „să-mi folosesc abilitățile pentru a ajuta Ucraina. Sunt din Elveția, dar sunt un hacker puternic și îmi pare rău pentru fiecare ucrainean. O fac pentru că sunt alături de Ucraina și vreau să ajut cumva. Cred că dacă piratăm infrastructura Rusiei, ei se vor opri, poate, pentru că nimic nu va mai funcționa”.

Melissa Griffith, un asociat senior de program la Wilson Center, a declarat în timpul unei conferințe de presă la Wilson Center că „cea mai presantă întrebare atunci când ne uităm la activitatea cibernetică în contextul Ucrainei nu este ceea ce este probabil să realizeze orice operațiune cibernetică, ci modalitățile în care operațiunile cibernetice vor fi stratificate, efectele lor stratificate peste alte tipuri de instrumente de stat pe care Rusia le are la dispoziție. Și va fi abilitatea de a se suprapune în moduri neașteptate care va cauza costuri neprevăzute pentru guvernul ucrainean, pe măsură ce luptele continuă acolo, sau costuri irecuperabile pentru Ucraina”.

Citește și: