Românii și raționalizarea consumului de gaze naturale, alinierea la proiectul UE: promisiunile autorităților
Știrea zilei de ieri a fost un angajament al Uniunii Europene de a reduce consumul de gaze naturale în blocul comunitar cu 15% începând cu luna august, pentru a umple depozitele de gaz pentru iarnă. Autoritățile române au venit cu completări importante pe marginea subiectului.
După anunțul de la Bruxelles legat de reducerea forțată a consumului de gaze naturale sau, mai bine spus, raționalizare, consumatorii români au fost îngrijorați, în mod previzibil. Cel mai mare stres a căzut pe întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică, domenii care ar fi grav afectate de eventuale restricții impuse de către autorități.
Ce se va întâmpla în România cu consumul de gaze, de fapt
Guvernul României, pe pagina sa oficială de Facebook, a venit cu precizări importante legate de situația gazelor naturale din țara noastră, pentru următoarele luni.
„România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022 – 2023. Rezervele de gaze ale ţării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menţinând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie”, arată Executivul, marţi, într-o postare de pe Facebook.
Conform datelor furnizate de autoritățile române, în cazul țării noastre, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale și profilul de consum al țării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecție a cetățenilor și economiei, toate sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022 – 2023.
Dacă întregul subiect îți este complet străin, merită să ai în vedere că, pe parcursul zilei de ieri, statele membre ale Uniunii Europene, cu opoziția Ungariei, au aprobat un plan de reducere coordonată a consumului de gaze naturale. Scopul final este de a ajuta Germania și, implicit, de a reduce dependența în blocul comunitar de gazul rusesc, în contextul celei mai recente scădere drastice a livrărilor prin conducta Nord Stream 1, practică ce pare să fie folosită ca o armă de către Putin, în opinia oficialilor de la Bruxelles.