Similaritățile cu criza globală din 2008, mai evidente ca niciodată: se simte deja la gaze naturale

Similaritățile cu criza globală din 2008, mai evidente ca niciodată: se simte deja la gaze naturale

Situația financiară a românilor este una foarte dificilă. Salariile nu înregistrează sub nicio formă o creștere care să reflecte rata inflației, iar la această problemă se adaugă și scumpirile la carburant și energie. O paralelă cu criza din 2008 era inevitabilă.

În întreaga lume, prețul gazelor naturale a înregistrat creșteri importante, în timp ce, de partea cealaltă a baricadei, temperaturile foarte ridicate și seceta alimentează o cerere sporită de carburant. Pe de o parte, autoritățile de la Bruxelles fac un efort pentru a se îndepărta de combustibilul rusesc. Pe de altă parte, această practică ajunge să lovească în piețele globale de energie.

Noua criză și recesiunea vor pleca de la energie

Conform datelor News.ro, la momentul de față, contractele futures pentru gazele naturale din SUA au crescut cu peste 11%. Ideea de bază este însă că suma actuală de 9,75 dolari pentru un milion de unități termice britanice (MMBTu) se află la cel mai ridicat nivel din iulie 2008, iar acesta este departe de a fi un semn bun.

Punctual, doar în ultima lună, prețul gazelor naturale a crescut cu peste 77% într-o singură lună, fiind pe cale să înregistreze cea mai bună lună de la înființarea contractului, în 1990. ”Deși amploarea și viteza recentelor creșteri ale prețului gazelor naturale indică o contribuție la dinamica nefundamentală a pieței, elementele fundamentale de susținere sunt totuși motorul principal”, a scris EBW Analytics Group într-o notă pentru clienți.”În principiu, vremea toridă este motorul optimist predominant”, au adăugat oficialii companiei.

Dincolo de detaliile de fond, însă, mai problematic este faptul că actualul contract pentru livrarea în luna august expiră astăzi, 27 iulie, un detaliu care amplifică volatilitatea din piață. În contextul în care volumul este relativ mic înainte de expirare, vorbim de o situație în care tranzacțiile individuale pot duce la mișcări uriașe în piață. Una peste alta, contractul ce face referire la livrare din luna septembrie a acestui an a urcat pe parcursul zilei de ieri cu peste 7%, până la circa 9,21 dolari pe MMBtu.