Românii nu mai cumpără case, dar cumpără mașini la greu: în plină criză, duduie înmatriculările

de: Mădălina Bahrim
03 06. 2022

Analizele recent efectuate pe piața imobiliară și cea auto din România indică o tendință de scădere a cererii pentru locuințe, în timp ce mașinile se vând ca pâinea caldă. Mai mult, românii dau buzna la mașinile noi, în detrimentul celor rulate.

Dacă te mai întrebi ce fac românii cu banii lor, în plin puseu inflaționist, iată o analiză care ne arată că nu ne temem prea tare de scumpiri, din moment ce foarte mulți dintre noi cumpără mașini în această perioadă:

Val de înmatriculări în toată țara

Potrivit datelor Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), înmatriculările de autoturisme s-au majorat în mai cu 24,05%. Numai luna trecută deci, românii noștri au înmatriculat 10.198 de mașini în toată țara.

Piața auto se bucură de o tendință de creștere semnificativă, deși traversăm o perioadă economică dificilă, marcată de instabilitate și creșteri importante de preț pe toate sectoarele!

Conform analizei citate, în primele cinci luni ale acestui an, au intrat în circulație 47.645 de autoturisme noi. Și din această perspectivă se consemnează o creștere cu 32,92% față de perioada similară din 2021 când erau înmatriculate 35.845 unități.

Cele mai multe înmatriculări au loc la marca Dacia, notează sursa, respectiv 12.616 unități. Pe locul al doilea găsim Hyundai (3.921 unități), urmat de Ford (3.699 unități).

Clasamentul este completat de Toyota (3.565 unități), Skoda (3.307 unități), Volkswagen (2.934 unități), Renault (2.788 unități), Peugeot (1.636 unități), Mercedes-Benz (1.590 unități) și Kia (1.090 unități).

Interesant este că românii au, în această perioadă, un apetit mai mare pentru mașinile noi, în detrimentul celor rulate. Astfel, piața mașinilor la mâna a doua consemnează o veritabilă scădere, estimată de experții în domeniu la 5,1% pentru luna mai a anului curent, până la 29.952 mașini vechi înmatriculate.

Analizând evoluția pieței de mașini rulate pe perioada ianuarie – mai 2022, scăderea este mult mai accentuată, semn că vorbim despre un fenomen de durată, nu unul de moment. Astfel, în perioada de referință, înmatriculările pe această zonă au consemnat un recul estimat la 19,05% în raport cu perioada similară a anului trecut.