Românii care pleacă în străinătate trebuie să știe asta: ce faci dacă ai rămas fără acte, le-ai pierdut sau ți-au fost furate, cum vii în România
În cazul în care ți-ai planificat o deplasare în străinătate în următoarea perioadă, este important să știi ce pățești sau ce trebuie să faci în situația în care ți-ai pierdut actele sau ți-a fost furat pașaportul. Cum te întorci în țară?
Indiferent dacă mergi în vacanță sau ai o deplasare temporară în străinătate în alt scop, ar fi bine să cunoști particularitățile situației în care ai rămas fără actele de întoarcere în țară, indiferent dacă vorbim de pașaport sau carte de identitate. Nu contează dacă le-ai pierdut sau ți-au fost furate, soluția este similară.
Ce faci dacă ai rămas fără buletin, fără pașaport, într-o țară străină
Cetățenii români fără acte de identitate în străinătate, în cazul în care vor să revină în țară, trebuie să se adreseze ambasadelor sau consulatelor din țara respectivă. În acest fel, vor avea posibilitatea să obțină un titlu de călătorie. Acesta este numele documentului cu care vei putea să intri din nou în România, cu câteva mențiuni importante.
Titlul de călătorie poate fi folosit în mod exclusiv pentru întoarcerea în România, respectiv pentru trecerea granițelor în direcția țării noastre, cu mențiunea că valabilitatea acelei hârtii nu depășește 30 de zile. Mai mult decât atât, titlul de călătorie își pierde automat valabilitatea la intrarea în România.
Ca particularități de fundal, primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană cu cetățenie română aflată temporar în străinătate, indiferent de motiv, după ce constată că a pierdut ori i s-au furat actele de identitate, e să se adreseze autorităţilor locale de poliţie. Cu dovada pe care o va prima de la poliție, se adresează ambasadei sau celui mai apropiat consulat, pentru a obține în mod gratuit titlul de călătorie.
Pentru eliberarea titlului de călătorie e nevoie de prezenţa obligatorie a solicitantului la oficiul consular, inclusiv în cazul minorilor, având în vedere că e nevoie de preluarea, în format electronic, a fotografiei şi/ sau a semnăturii acestuia. Pe lângă dovada de la poliție mai sus menționată și prezența fizică, la consulat trebuie să faci declarație de pierdere.